Tabăra internațională de pictură „Ștefan Culea” de la Tudora, raionul Ştefan Vodă

Localitatea Tudora din raionul Ștefan Vodă, deja de câțiva ani la rând, în luna iulie, se transformă într-un vast atelier de pictură.

Artiști plastici din mai multe țări, comunică Direcţia cultură, tineret, sport şi turism a Consiliului raional, se adună în această localitate la o tabără internațională de pictură, organizată cu sprijinul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Proiectul evenimentului cultural în cauză a fost inițiat în anul 2014, în semn de profundă venerație și păstrare a memoriei lui Ştefan Culea, artist emerit al ţării noastre, originar din satul Tudora. Potrivit sursei citate, manifestarea contribuie din plin la dezvoltarea activității culturale locale.

În anul curent, ediţia ordinară, a cincea, a Taberei internaţionale de pictură „Ştefan Culea” s-a desfăşurat în perioada 15-27 iulie, pe parcursul căreia pictorii au susținut prelegeri, au participat la workshop-uri organizate în cadrul acesteia, au pregătit expoziția colectivă de bilanț.

Șevalete, acuarele, pensule – toate și-au găsit loc în incinta Centrului social „Concordia” din satul Tudora, unde mai mulți artiști plastici s-au întâlnit și în acest an, pentru a-și împărtăși experiențele. Ei au avut posibilitatea să vadă locurile pitorești din localitatea în cauză, să se întâlnească cu oameni, care i-au inspirat să creeze: unii au ales să aștearnă pe pânză peisaje, iar alții – chipuri ale localnicilor.

Astfel încât, la ceremonia de finisare de vinerea trecută, oaspeții au putut recunoaște în lucrările expuse de pictori atât peisaje, cât și fețe cunoscute din localitate.

Președintele raionului Ştefan Vodă, Nicolae Molozea, a fost oaspetele de onoare al taberei de creaţie dedicată omului de cultură Ştefan Culea. Demnitarul a mulțumit organizatorilor că au făcut posibilă această întâlnire de excepție în localitatea Tudora. Dumnealui a adresat mesaje de felicitare artiștilor, copiilor și părinților, dorindu-le multă vigoare și culoare în penel, să învețe să oprească clipa în lucrările lor din viitor, urând acestui proiect continuitate.

Președintele raionului a felicitat elevii, care s-au bucurat de sfaturile renumiților pictori în realizarea lucrărilor proprii, care au învățat cum se privește un tablou și cum se poate el evalua, ce înseamnă o pictură și cum poate ea să povestească prin om.

Artiștilor plastici le-au fost înmânate certificate de participare și diplome din partea Consiliului Raional Ștefan Vodă.

Mentorul și animatorul taberei, autorul acestei idei frumoase este artistul plastic Mihai Mireanu, care a lucrat cu mult rafinament și multă răbdare la transpunerea în viaţă a proiectului respectiv. El a declarat că ar fi binevenit să existe aici, la Tudora, o sală de expoziții, căci de-a lungul timpului, grație taberei de creație, patrimoniul cultural a fost îmbogățit cu peste 70 de lucrări semnate de artiști consacrați proveniți nu numai din ţara noastră, ci şi din România, din Ucraina.

Pe perioada desfășurării acestui remarcabil eveniment, cei pasionați de arta plastică au avut posibilitatea de a participa, alături de pictorii cu renume internațional, la câteva ateliere de creație.

Participanţii la tabăra de creaţie au avut parte de o doză de distracție dăruită de membrii Centrului social „Concordia”, care, la rândul lor, au fost premiați de către artistul plastic  Mihai Mireanu și de către directoarea acestei instituţii, Veronica Mocan, cu mici cadouri pentru cele mai reușite lucrări plastice realizate de copii.

Ion CIUMEICĂ