Cahul și Leova, printre raioanele în care sunt comise cele mai multe infracțiuni

Consumul de alcool este o boală care deseori duce la consecințe grave, de la izolarea de societate și familie, până la comiterea infracțiunilor cu urmări grave. La 24 iulie, a fost prezentată Harta consecințelor consumului de alcool pentru primele șase luni ale anului 2018 de către Direcția generală securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, care include date despre infracțiunile comise în stare de ebrietate în toată țara, împărțite pe raioane și municipii.

Astfel, în prima jumătate de an, au fost înregistrate 1331 de infracțiuni comise în stare de ebrietate, cu 16,5% mai puține decât în primele șase luni ale lui 2017. Din acestea, majoritatea sunt infracțiuni considerate ușoare, iar 86% sunt infracțiuni comise în domeniul transportului, unde predomină șofatul în stare de ebrietate.

Deși infracțiunile comise pe fond de consum de alcool sunt în ușoară scădere, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, se atestă totuși o anumită creștere a conflictelor soldate cu omoruri sau vătămări corporale grave. În municipiul Chișinău, cifra ajunge la 714 infracțiuni.

La Cahul, numărul total de infracțiuni comise în ultimele șase luni, conform Hărții, este de 104 (infracțiuni și contravenții săvârșite în stare de ebrietate), iar la Leova, numărul acestora ajunge până la 113. Numărul de persoane din cele două raioane care se află în evidență la Dispensarul de Narcologie atinge cifra de circa 2200.

Harta a fost elaborată cu scopul informării și al responsabilizării comunității, societății civile și autorităților publice competente cu privire la consecințele consumului de alcool, pentru a lua atitudine și a fi întreprinse acțiuni concrete în vederea prevenirii și combaterii acestui flagel.

Totodată, Harta permite o mai bună și eficientă planificare a acțiunilor de prevenire ale poliției, pentru a reduce numărul de infracțiuni comise în stare de ebrietate.

În comunicat se menționează că poliția a venit cu propuneri privind ameliorarea situației în acest domeniu, printre care sunt: modificarea cadrului legal, asigurarea unei monitorizări și control mai strict privind comercializarea băuturilor alcoolice în locurile publice (stații PECO, magazine, supermarketuri etc.), includerea berii si a vinului în categoria băuturilor alcoolice etc.

Sorina REMENTOVA