Pesta porcină africană în zona de sud: ne privește pe toți

La 24 iulie curent, în incinta Consiliului Raional Cahul, a fost convocată ședința Comisiei Raionale Extraordinare Antiepizootică în legătură cu depistarea cadavrelor de porcine contaminate cu PPA (pesta porcină africană) în raionul Vulcănești, relatează cahul.md.

Șeful Comisiei Situații Excepționale, președintele raionului, Ion Groza, a informat despre apariția focarului suspect la PPA în orașul Vulcănești și despre necesitatea întreprinderii măsurilor de rigoare pentru a minimiza pericolul de răspândire în satele din vecinătate (Alexandru Ioan Cuza și Găvănoasa).

La ședință au participat Vlad Cășuneanu, vicepreședinte al raionului, Sergiu Maximenco, șeful Direcției raionale pentru siguranța alimentelor (DRSA) Cahul,  Timofei Mîța, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animală DRSA Cahul, primarii localităților raionului, reprezentanți ai direcțiilor Consiliului Raional.

Despre situația în care s-a ajuns a raportat Sergiu Maximenco, șef al DRSA Cahul, și anume că la 17 iulie curent Direcția a fost anunțată despre apariția unui focar cu suspiciune de pestă porcină africană în Vulcănești. Astfel, au fost demarate acțiuni de informare, dezinfectare și verificare de către reprezentanții Direcției pentru prevenirea și stoparea răspândirii bolii, în special în satele din vecinătatea orașului Vulcănești.

De asemenea, Comisia a examinat măsurile de prevenire, combatere şi profilaxie a pestei porcine africane, care se vor întreprinde în caz de confirmare a cazului de pestă porcină africană în raion. La realizarea măsurilor necesare vor fi implicate autoritățile publice locale, Direcția raională pentru siguranța alimentelor, Inspecția ecologică, Inspectoratul de poliție și alte servicii responsabile.

Primarii localităților vor informa cetățenii și fermierii despre posibila infectare a animalelor cu pesta porcină africană și despre măsurile de precauție și obligativitatea înștiințării și participării medicului veterinar la sacrificarea porcinelor, pentru a depista semnele clinice de pestă porcină, vor notifica de urgență  Direcția raională pentru siguranța alimentelor despre cazurile de suspiciune a bolii, mortalitate și morbiditate a porcinelor.

Deținătorii de porcine sunt informați să mențină animalele domestice din exploatațiile sau gospodăriile învecinate cu focarul în adăposturile lor sau închise în locații în care pot fi izolate, iar în caz de suspiciune a bolii, îmbolnăvire sau pieire a porcilor, deținătorii acestora sunt obligați să informeze serviciul veterinar.

De asemenea, autoritățile competente vor întreprinde toate măsurile necesare, inclusiv avertizarea prin pancarte și afișe expuse vizibil, precum și utilizarea resurselor media pentru a garanta că toate persoanele prezente în zona de protecție și de supraveghere sunt pe deplin informate cu privire la restricțiile în vigoare și adoptă toate măsurile adecvate pentru a garanta buna aplicare a măsurilor decise.

Pentru informare: Pesta porcină africană (PPA) este o boală periculoasă, fără tratament sau vaccin în momentul de față, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine.

Pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3–15 zile în mod obișnuit sau de 3-4 zile în forma sa acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii – chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pesta porcină – clasică sau africană.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodorsos) care s-au hrănit din animale infectate, furaje contaminate.

Omul nu se infectează, dar carnea de porc provenită de la animalele infectate nu se recomandă pentru consum.

 Sorina REMENTOVA