În opt raioane din sudul țării vor fi create centre de informare în afaceri

În opt raioane din regiunea de dezvoltare Sud vor fi create centre de informare în afaceri, care vor oferi consultanță pentru circa 300 de antreprenori. Centrele vor fi create în cadrul proiectului „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor”, lansat pe 25 iulie, la Cimișlia.

Raioanele beneficiare ale proiectului sunt: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Ștefan Vodă, Leova și Taraclia. Aici urmează să fie elaborate profiluri investiționale și dezvoltat un portal de promovare a oportunităților investiționale.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se spune că activitățile proiectului vor consolida capacitățile furnizorilor de servicii de consultanță în afaceri din regiune pentru a oferi programe de instruire și servicii calitative pentru antreprenori. La fel, se așteaptă îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii, prin furnizarea unei formări de calitate și de servicii de consiliere, dar și creșterea capacității instituționale pentru promovarea investițiilor străine în economia regiunii.

Șeful Secției Proiecte din cadrul Delegației UE în Republica Moldova, Aneil Singh, a spus la lansare că proiectul este un bun exemplu de cooperare regională pentru susținerea sectorului privat, ce contribuie direct la atingerea obiectivului european de dezvoltare economică și crearea locurilor de muncă.

Președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, a reiterat că această inițiativă constituie un pas important în dezvoltarea economică a regiunii Sud, inclusiv a raionului Cimișlia.

„Mă bucur că am reușit să implicăm, alături de partenerii noștri ADR Sud și ODIMM, alte șapte consilii raionale din regiune. Proiectul va permite crearea locurilor de muncă și va asigura dezvoltarea economiei locale a Regiunii de Dezvoltare Sud”, a menționat Iovu Bivol.

Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, a subliniat că Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii continuă să susțină sectorul IMM din Republica Moldova prin proiecte și inițiative sprijinite de UE.

Prin Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru promovarea afacerilor și investițiilor”, vom consolida infrastructura de suport în afaceri în Regiunea de Dezvoltare Sud a țării, prin susținerea Incubatoarelor de Afaceri și a circa 300 de antreprenori”, a spus Petru Gurgurov.

Maria Culeșov, director ADR Sud, a menționat că accentul pe dezvoltarea economică a regiunii se încadrează în noua paradigmă de dezvoltare regională promovată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, iar acest proiect este un început în realizarea obiectivului stabilit.

Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor” este finanțat de către UE în cadrul inițiativei „Primarii pentru creștere economică” și implementat de către Consiliul raional Cimișlia. Costul proiectului este de circa 336 de mii de euro, iar perioada de implementare este de 18 luni.

Sorina REMENTOVA