CREŞTE NUMĂRUL PICTORILOR LA CIMIŞLIA

Oraşul Cimişlia se poate mândri cu o serie de artişti plastici bine cunoscuţi nu numai în Republica Moldova, ci şi în multe alte ţări ale lumii. Vom menţiona aici numai trei  nume—Victor Hristov, Alexandru Bulat şi Tudor Creţu, lucrările cărora au fost admirate în cadrul mai multor expoziţii naţionale şi internaţionale, ele regăsindu-se, de asemenea, în colecţii particulare în cele mai diverse state de pe globul pământesc.

Este lăudabil faptul că numărul pictorilor de la Cimişlia este în continuă creştere. Drept dovadă serveşte şi recenta expoziţie compusă din 35 de tablouri semnate de cinci artişti  plastici din localitate şi inaugurată în două galerii ale Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă.

Iulia Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului Raional Cimişlia, a menţionat în debutul evenimentului că organizatorii şi-au propus să descopere şi să promoveze tinerele talente. Şi chiar dacă ei au vârste diferite, pe toţi îi uneşte dragostea pentru frumos şi dorinţa de a se afirma în arta plastică şi nu numai.

Când spun aceasta mă  refer, bunăoară, la Maria Plop, o fată care nu numai pictează, ci şi sculptează, operele ei fiind înalt apreciate la un simpozion de specialitate din România în primăvara acestui an. „Înţelegeţi sentimentele mele, a afirmat ea, căci este pentru prima dată când particip la o expoziţie cu atât de multe lucrări”.

Despre creaţia Mariei au avut multe cuvinte de spus mama ei, Parascovia, dar şi prietenul ei, Alexei Vidraşcu, din raionul Glodeni.

Şi ceilalţi autori, inclusiv Ludmila Torpan, Oxana Iacubiţki, Cătălina Rusu, au povestit despre metodele pe care le practică în domeniul picturii. Nu a vorbit numai unul dintre protagonişti—talentatul artist plastic Ruslan Cârlan, care a lipsit de la manifestare pe motiv că se afla în afara Republicii Moldova.

Prezent la deschiderea expoziţiei, primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a înmânat celor patru pictoriţe câte un buchet de flori, după care a declarat că a rămas plăcut surprins de tablourile prezentate.

„Prin acest eveniment, a declarat Gheorghe Răileanu, s-a făcut încă un pas important spre afirmarea culturii în oraşul nostru. Îmi dau seama că domeniul în care profesaţi este unul foarte greu şi complicat, dar vă îndemn să continuaţi. Nu numai pentru a obţine satisfacţie de la creaţiile proprii, ci şi pentru a oferi vizitatorilor plăcerea de a vă admira lucrările”.

Şi  membrul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova, Alexandru Bulat, directorul Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă Cimişlia, a rostit multe vorbe bune la adresa celor cinci pictori, operele cărora sunt expuse aici, lansând  un apel părintesc către ei să-şi perefcţioneze măiestria pentru a bucura spectatorii cu noi opere de valoare.

„Din toată inima vă doresc noi succese mai departe”, a spus Alexandru Bulat.

În continuare, asistenţa a făcut cunoştinţă cu tablourile vernisate din cadrul expoziţiei. Din discuţiile cu unii dintre cei prezenţi am aflat că cel mai mult le-au plăcut următoarele pânze: „Casa părintească” a Ludmilei Torpan, „Portret la plei-air” de Maria Plop, „Nud”-ul lui Ruslan Cârlan, „Flori”-le desenate  de Oxana Iacubiţki şi „Discuţii înainte de spectacol”, operă a Cătălinei Rusu.

Invităm toţi admiratorii artelor plastice să viziteze expoziţia celor cinci pictori tineri din incinta Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă.

Ion CIUMEICĂ