Croații, pentru prima dată în finala unui Mondial! Franța – Croația, marea finală!

Selecţionata Croaţiei s-a calificat în premieră în finala Cupei Mondiale de fotbal, miercuri seara, după ce a învins formaţia Angliei cu scorul de 2-1 (0-1, 1-1), la capătul prelungirilor, pe Stadionul Lujniki din Moscova, în a doua semifinală a turneului final din Rusia.

Croaţia şi-a depăşit astfel performanţa obţinută în 1998, când a câştigat medaliile de bronz. În finala de duminică, naționala din Balcani va înfrunta echipa Franţei, cea care îi învingea pe croați în semifinale acum 20 de ani, iar apoi obţinea titlul după o finală cu Brazilia.

Anglia, campioană în 1966, a jucat a treia sa semifinală, dar nu a reuşit să joace cu trofeul pe masă, cum s-a întâmplat şi în 1990.

Croaţii, deşi au jucat al treilea meci consecutiv cu prelungiri, au reuşit să se impună meritat prin golurile înscrise de Ivan Perisic (68) şi Mario Mandzukic (109), după ce englezii marcaseră primii, prin Kieran Trippier (5).

Anglia va juca finala mică, sâmbătă, contra Belgiei.

Selecţionata Franţei s-a calificat în finala Cupei Mondiale de fotbal din Rusia, după ce a învins reprezentativa Belgiei cu scorul de 1-0 (0-0), marţi seara, în prima semifinală a competiţiei. Franţa, campioană mondială în 1998, va juca a treia sa finală mondială graţie golului marcat de fundaşul Samuel Umtiti (51).

Belgia, semifinalistă şi în 1986, a ratat din nou şansa de a juca pentru trofeu şi va lupta în finala mică. Deși au avut o posesie mai bună, Lukaku și compania nu au putut sparge apărarea franceză, au avut puţine şanse, dar portarul Lloris a demonstrat câteva parade demne de reținut.

Francezii au fost mai inventivi și au avut o grămadă de ocazii în prima repriză. Îndeosebi Mbappe a impresionat, pasând din orice poziție, cu călcâiul, înconjurat de adversari, driblând de parcă nici nu l-ar fi interesat scorul, ci doar juca pentru spectacol.

Golul a venit în min. 51 după un corner. Apoi, francezii au mai avut câteva situații clare de gol, Courtois (90+3) a prins şutul lui Griezmann, iar apoi tot portarul lui Chelsea a respins mingea şutată de Tolisso (90+6).

Belgienii au avut șansa de a deschide scorul, în prelungirile primei reprize: Umtiti a gafat în propriul careu la centrarea lui De Bruyne (45+1), dar Lukaku nu a fost atent pentru a profita.

Rezultatul de 1-0 este unul corect, Franţa dovedit că este echipa mai matură. În finala de duminică, Franţa va înfrunta Croaţia, pe stadionul Lujniki din Moscova.