Orașul Cahul a făcut față mai multor situații excepționale într-o singură zi

Dimineața zilei de 29 iunie, a început mai puțin obișnuit pentru locuitorii municipiului Cahul. Aceștia au fost alertați din primele ore ale dimineții de sirenele care au răsunat în tot orașul, anunțând o posibilă situație excepțională. Din fericire, totul s-a rezumat doar la niște exerciții de simulare de amploare, organizate pe teritoriul raionului Cahul de către ISGU al MAI Cahul.

Tematica exercițiilor a fost „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului Cahul la organizarea lichidării consecințelor cutremurului de pământ, ale inundațiilor catastrofale, avariilor de producție și epizootiilor”.

Conform scenariului, un seism puternic produs în zona Vrancea, România, a afectat infrastructura orașului Cahul și a unor sate din raion. În urma cutremurului, au fost înregistrate întreruperi în livrarea energiei electrice, iar în mai multe blocuri au izbucnit incendii. De asemenea, în urma seismului au avut loc scurgeri de amoniac de la sistemele de răcire la fabrica de brânzeturi din orașul Cahul. Totodată, seismul și ploile torențiale au provocat accidente rutiere și deversări din bazinele acvatice.

Pentru gestionarea situațiilor de criză, a fost convocată Comisia raională pentru  Situaţii Excepţionale, unde a fost instituit un punct de dirijare a acțiunilor în situații de risc.

Echipele de pompieri, împreună cu alte servicii publice, au intervenit la lichidarea unui incendiu care s-a produs într-un bloc de locuințe în urma scurgerii de gaze. Căile de acces în clădire erau blocate de dale de beton, iar în interior au rămas blocate persoane rănite.

În același timp, s-a intervenit la lichidarea consecințelor scurgerii de amoniac la fabrica de brânzeturi din orașul Cahul, unde, conform scenariului, în urma seismului a fost afectat sistemul de răcire, iar doi angajați au suportat intoxicare cu amoniac. Echipele specializate au fost solicitate și la grădinița din satul Roșu, unde au fost evacuați copiii și s-a lichidat un incendiu produs la etajul superior.

Echipele de intervenție au fost solicitate și la lichidarea consecințelor unui accident cu victime multiple, produs pe traseul R 38, în apropiere de orașul Cahul. Conform scenariului, în accident au fost implicate trei unități de transport și au fost înregistrate 12 persoane cu diverse traumatisme și trei decedați. Echipele de descarcerare au eliberat din fiarele mașinilor persoanele blocate, iar paramedicii SMURD, în comun cu angajații serviciului medical de urgență, au intervenit la acordarea primului ajutor medical, organizând în câmp triajul medical, dar și primul ajutor calificat cu transportarea la spital a victimelor.

La o altă locație, s-a identificat un focar de pestă porcină africană, unde s-au prelevat probe de la animalul infectat, după care s-au aplicat procedurile de decontaminare a zonei.

La lacul Frumoasa, din orașul Cahul, conform scenariului, din cauza ploilor abundente, au avut loc inundații. Scafandrierii au recuperat o persoană din apă, dar și un corp neînsuflețit al unei persoane care se afla în interiorul unei mașini scufundate în lac. Salvatorii, în comun cu formațiunile de protecție civile raionale, au efectuat lucrări de evacuare controlată a apei din lac, iar în comun cu militarii brigăzii infanterie motorizată „Dacia”, au construit un dig de protecție.

Astfel de aplicații sunt desfășurate conform planului pentru pregătire și verificare a capacităților formațiunilor protecției civile la nivel raional pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale. La aplicații au participat formațiunile protecției civile, instituții de gestionare a crizelor, iar monitorizarea a fost efectuată de IGSU al MAI.

În acest fel, au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare și ale formațiunilor protecției civile ale serviciilor municipale. Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru situații excepționale a raionului Cahul, unde au fost trecute în revistă și analizate acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.

Președintele Comisiei raionale pentru Situații Excepționale, Ion Groza, a apreciat pozitiv acțiunile organelor de conducere a serviciilor protecției civile, menționând că acestea s-au implicat activ în desfășurarea aplicației și au îndeplinit sarcinile conform planului.

Aplicaţiile în cauză au demonstrat capacităţile formaţiunilor şi autorităţilor locale de a reacţiona prompt şi a interveni rapid la lichidarea consecinţelor unor situaţii de risc şi la salvarea vieţii cetăţenilor din raion.

Sorina REMENTOVA