Ziua Internaţională a Dunării, marcată la Giurgiuleşti

La Giurgiuleşti a fost marcată Ziua Internaţională a Dunării. Evenimentul, desfășurat pe 29 iunie 2018, a devenit tradiţional pentru localitatea din extremitatea sudică a republicii. Sărbătoarea a fost organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, administraţia publică locală, cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) în cadrul proiectului „Dunărea Unește”.

La evenimentul festiv din faţa casei de cultură au participat ambasadorii Germaniei şi Italiei, reprezentanţi ai UE în Republica Moldova, ai ambasadelor Austriei şi Marii Britanii, BERD, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

„Toate popoarele care trăiesc pe malurile Dunării au responsabilitatea să păstreze şi să transmită generaţiilor viitoare apele curate, mediul curat. Pentru noi, cei din Giurgiuleşti, Dunărea înseamnă oportunităţi de dezvoltare, locuri de muncă, un trai mai bun aici la noi acasă”, a declarat primarul satului Giurgiuleşti, Tatiana Gălăţeanu.

Republica Moldova se află printre cele 14 ţări incluse în Strategia UE pentru Regiunea Dunării, care îşi propune să protejeze mediul, să conserve resursele de apă, să asigure conexiunea între sistemele energetice şi să dezvolte transportul durabil.

Dorin Andros, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a relevat că „Moldova deja este parte a unei platforme de discuţie foarte bună, astfel încât pe cele 11 arii prioritare existente în această Strategie noi avem drept egal cu ţările membre ale UE să promovăm, să ajustăm legislaţia şi să beneficiem de tot suportul acestora. Există şi un program al Regiunii Dunării, care ne asigură dreptul să participăm la finanţarea diferitelor proiecte”.

„Ne implicăm activ în implementarea și promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, pentru că, an de an, vedem foarte multe schimbări spre bine. Având numai 400 de metri de Dunăre în Republica Moldova, ne bucură faptul că avem ocazia să beneficiem de toate facilitățile strategice de care profită toată lumea de pe Dunăre”, a spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov.

Pe parcursul zilei, sătenii au avut parte de un concert susţinut de Ansamblul Etnofolcloric „Giurgiuleanca”, la o victorină ecologică şi la o supă de peşte.  Manifestarea consacrată Zilei Internaţionale a Dunării s-a încheiat spre seară cu Hora Satului.

Sorina REMENTOVA