Austria a donat opt autospeciale pentru posturile de pompieri voluntari din Moldova

Miercuri, 27 iunie, în incinta Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, s-a desfășurat ceremonia oficială de donare a opt autospeciale de intervenție în situații excepționale.

Acțiunea a fost realizată de către pompierii voluntari din Austria, în cadrul programului de colaborare a IGSU al MAI din Republica Moldova cu voluntarii austrieci, care are drept scop consolidarea serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale. Tehnica de intervenție este destinată pentru satele din țara noastră, unde administrația publică locală creează condiții pentru deschiderea și menținerea posturilor de salvatori și pompieri voluntari.
În cadrul evenimentului, una dintre autospeciale a fost donată primăriei satului Colibași din raionul Cahul, unde urmează a fi deschis un post intercomunitar de pompieri voluntari, care va constitui forța primară de intervenție pentru trei localități din raionul Cahul: Colibași, Vadul lui Isac și Brânza.

Prin deschiderea Postului Intercomunitar de Pompieri Voluntari în satul Colibași, se reduce timpul de reacție la intervenția lichidării situațiilor de risc, cea mai apropiată unitate de pompieri la ora actuală fiind DSE Cahul, care se află la 20 de kilometri de Colibași.

În cadrul evenimentului de donare a tehnicii au participat: conducerea IGSU, în frunte cu general–maior Mihail Harabagiu, ambasadorul Austriei în Republica Moldova, Excelența Sa Christine Freilinger, conducătorul echipei de voluntari din Austria, Hans Kohler, dar și reprezentanții autorităților publice locale. În cadrul ceremoniei, oficialii au menționat importanța colaborării dintre Republica Moldova și Austria în domeniul promovării și dezvoltării voluntariatului, dar și despre frumoasa cooperare între IGSU și voluntarii austrieci, care durează mai bine de șase ani.

În baza programului de colaborare, voluntarii austrieci au reușit să aducă în Republica Moldova 38 de autospeciale de intervenție, care au suplinit baza tehnico-materială a mai multor posturi de salvatori și pompieri din zonele rurale ale țării. Conform programului de consolidare a serviciului salvatori și pompieri în localitățile rurale, în țara noastră urmează să fie lansate, până în anul 2020, peste 100 de stații. La ora actuală, datorită IGSU și autorităților publice, în Republica Moldova funcționează peste 40 de posturi de pompieri și salvatori cu implicarea persoanelor civile.

Sorina REMENTOVA