Festivalul naţional „Ion Popuşoi”, la a opta ediţie

S-au împlinit 15 ani de când moartea l-a răpit dintre noi pe acordeonistul Ion Popuşoi, profesor la Şcoala de arte din oraşul Cimişlia şi conducătorul Orchestrei de muzică populară „Rapsozii” din localitate. O dată la doi ani, aici se organizează un festival naţional în memoria marelui muzicant. Astfel, la mijlocul lunii Cireşar, s-a ajuns la cea de a opta ediţie a acestei manifestări culturale.

Colective artistice şi interpreţi din sudul şi centrul Republicii Moldova s-au adunat, duminica trecută, la Casa de cultură de la Cimişlia pentru a-l comemora pe rapsodul Ion Popuşoi, sufletul căruia, după cum avea să menţioneze prezentatorul Festivalului naţional al orchestrelor de muzică populară, Andrei Veleşcu, de la Compania „Teleradio Moldova”, trăieşte şi astăzi în inimile noastre.

„L-am cunoscut personal pe Ion Popuşoi, a declarat vicepreşedintele raionului Cimişlia pentru probleme sociale, Vasile Melente, şi vreau să vă spun că el a fost un reprezentant de frunte al muzicii populare, zestrea noastră strămoşească de nepreţuit”.

Cuvinte frumoase despre Ion Popuşoi a rostit şi primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, care a menţionat că rapsodul, atunci când cânta, avea o faţă fericită, plină de zâmbet, la fel ca și Nicolae Botgros, Eugen Doga şi alţi mari muzicieni de-ai noştri.

Pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea culturii, edilul-şef a înmânat diplome de merit ale administraţiei publice locale câtorva persoane: Dianei Dicusarî, directoare generală a Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, lui Oleg Volontir, director artistic al aceleiaşi instituţii, Iuliei Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, lui Andronic Zagorneanu, conducătorul Orchestrei de muzică populară „Rapsozii” din acest oraş.

În cadrul deschiderii oficiale a festivalului, au mai rostit discursuri Pavel Casian, şeful Secţiei cultură a Consiliului Raional Teleneşti, Iulia Cojocaru, şefa Secţliei cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia, Ion Popuşoi, fiul regretatului muzicant.

Apoi a început spectacolul propriu-zis, acesta fiind lansat de către gazde, solista Ana Prisăcaru interpretând melodia „Ai plecat, Ioane”, muzica şi versurile aparţinându-i. Ana Prisăcaru a mai avut o apariţie în scenă, de astă dată însoţită de nepoatele Andreea şi Victoria.

De numeroase aplauze din partea publicului s-au bucurat şi alţi membri ai formaţiei „Rapsozii” din oraşul Cimişlia: acordeonistul Alexandru Strâmbanu, clarinetistul Leonid Nenescu, saxofonistul Marius Florică, interpreţii  Olga Zagorneanu, Alexei Pânzaru, Vasile Popovschi, Cristina Pânzaru.

Rând pe rând, au evoluat orchestrele de muzică populară „Doina Prutului” de la Cantemir, „Pruteanca” de la Leova, „Spicuşor” de la Ungheni, „Codru” de la Orhei, un colectiv din raionul Teleneşti, un grup de vioriste de la Şcoala de arte din oraşul Străşeni.

Invitata specială a manifestării a fost Luciana Spînu, care a cucerit simpatia publicului cu o serie de melodii populare interpretate în scenă, dar şi în sală, alături de spectatori, oferind acestora postere cu imaginea sa.

Organizatorii au avut grijă să invite la festival şi foşti prieteni ai lui Ion Popuşoi. Unul dintre ei, Victor Haruţă, înainte de a interpreta o melodie la acordeon într-un mod neobişnuit, cu mâna stângă, s-a destăinut că este originar din Ciucur-Mingir, raionul Cimişlia, satul de baştină al lui Ion Popuşoi, şi că acesta i-a fost cumătru, botezându-i copiii.

Un alt acordeonist, Ion Costiuc, a venit de la Sadaclia, Basarabeasca, pentru a-şi comemora colegul. Vădit emoţionat, artistul a prezentat publicului o melodie  folclorică.

Tuturor participanţilor la manifestarea din 17 iunie de la Cimişlia li s-au înmânat diplome de gratitudine şi trofee, oferite cu generozitate de către Secţia cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimișlia, și de către Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Ion CIUMEICĂ