Schimb de experiență și bune practici între agricultorii din raionul Cahul

Cunoștințele, experiența și soluțiile pentru problemele din agricultură nu se pot cumpăra. Ele trebuie împărtășite, explicate, prezentate și însușite. Este gândul cu care, săptămâna trecută, o echipă de peste 30 de producători agricoli împreună cu Petru Popov, președintele Asociației Producătorilor Agricoli din raionul Cahul, au participat, în cadrul unei vizite de studiu în gospodăriile agricole din raion pentru realizarea unui schimb de bune practici în agricultură.

Echipei li s-au alăturat și președintele raionului Cahul, Ion Groza, însoțit de vicepreședintele raionului, Vlad Cășuneanu, Petru Donea, specialist principal în Direcția agricultură și dezvoltare economică, și  Nicolae Basarab, șeful Serviciului relații funciare și cadastru al Consiliului raional, pentru a lua act de starea culturilor de pe câmpurile din raion, precum și de nevoile și greutățile producătorilor agricoli.

A fost o zi plină de vizite în câmpurile următorilor producători agricoli: SRL „Reco Agro”, conducător Constantin Curjos; SRL „IriCarmen” (Lebedenco), conducător Constantin Matcaș; Gospodăria Țărănească din Pelinei, producător de legume Ilie Arghir;  CAPS „Elita Alexanderfeld”, producător Stepan Arnautov; SRL „Agro-Ilici” (Burlăceni), conducător Ivan Gaidarlî; SRL „Răzmost” (Moscovei), Alexandru Cerepenco; SRL „Gigîlboe Agro” (Lopățica), conducător Mihail Munteanu; SRL „Terra-Vitis” (Burlacu), conducător Petru Mihov; Vasile Țațu; CAP „Badicul” (Badicul Moldovenesc), conducător Andrei Ciobanu; SRL „Natcubi Agro” (Larga Nouă), producător Ion Curjos.

În acest context, producătorii agricoli au discutat, prin prisma terenurilor pe care le lucrează, despre producția agricolă (grâu, orz, mazăre, porumb, floarea-soarelui, vița de vie, cireșe, rapiță, ceapă, morcov), despre greutățile și problemele întâmpinate, pentru a căror rezolvare au apelat la noile tehnologii de cultură, despre efectul aplicării tehnologiilor moderne, dar și cât de mult ajută aceste tehnologii să  facă față schimbărilor și provocărilor climatice specifice regiunii de sud, încercând să ridice potențialul terenurilor agricole deținute.

De asemenea, agricultorii au expus conducerii raionului provocările stringente și nevoile comune, cum ar fi lipsa unei piețe sigure de desfacere, unde ei ar putea să-și comercializeze produsele agricole. S-a constatat cu întristare faptul că în câțiva ani nu vom mai avea piersici și prune autohtone, întrucât producătorii agricoli care au deținut livezi cu astfel de fructe, din cauza pierderilor deoarece prețul de vânzare a fost cu mult inferior costurilor de producție, lichidează livezile și folosesc terenurile pentru alte culturi agricole. În acest sens, a fost expusă nevoia înființării unor centre mici de colectare și procesare a legumelor, fructelor, în vederea valorificării integrale a producției, contribuind astfel la evitarea pierderilor  și creșterea veniturilor producătorilor agricoli, precum și la o bună aprovizionare a consumatorilor cu produse autohtone.

Sorina REMENTOVA