Școală românească din Aluatu va fi salvată!

 

 Apelul unioniștilor a fost auzit! Autoritățile centrale au promis că vor face totul pentru a salva singura școală românească din raionul Taraclia

 

Satul Aluatu din raionul Taraclia a ajuns să fie cunoscut dincolo de hotarele țării. Nu prin performanțe, succese ieșite din comun, ci prin starea precară în care a ajuns școala din localitate. Într-un stat normal ar părea bizar, dacă nu monstruos, ca niște copii ai cetățenilor care formează majoritatea populației și sunt la ei acasă să nu poată învăța în limba maternă decât deplasându-se zeci de kilometri. Fiindcă în cele mai apropiate școli, din satele vecine, educația se face în rusă sau bulgară.  

Pereți coșcoviți care stau să cadă, săli de studii pline de mucegai, mobilier distrus – este imaginea desprinsă parcă dintr-un film de groază. De fapt, este realitatea cruntă cu care se confruntă de ani buni elevii, profesorii și localnicii din raionul Taraclia. Singura școală românească din raionul cu 43.000 de locuitori riscă să fie închisă din cauza stării dezastruoase în care a ajuns.

În școala românească din satul Aluatu, raionul Taraclia (sau cum este numită în prezent – Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir) învață 50 de elevi, iar de la 1 septembrie 2018, ar urma să vină încă 20 de micuți. Chiar dacă 10 dintre cele 26 de sate din raionul Taraclia poartă nume românești, copiilor li se încalcă dreptul de a studia în limba română. În urmă cu câțiva ani, localnicii au alertat autoritățile, care, din lipsă de mijloace financiare, au venit cu o soluție – comasarea școlii și a grădiniței românești din localitate. Astfel a luat naștere gimnaziul–școală „Dimitrie Cantemir”, care a beneficiat mai apoi de peste două milioane de lei ajutor din partea României.

Dar, întrucât Fondul de Investiții Sociale din Moldova alocă bani doar pentru grădinițe, partea clădirii unde se află școala a fost lăsată de izbeliște. S-a reușit doar repararea acoperișului și schimbarea geamurilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociației „UNIREA–ODIP”.

„Din exterior, școala arată destul de bine, dar în interior e vai și amar. Este mizerie, sunt condiții insalubre, iar sălile de studiu sunt pline de mucegai. Acolo elevii învață în niște condiții ieșite din comun! Un perete din școală este atât de avariat, încât, dacă închizi mai tare ușa, ai impresia că te vei pomeni cu peretele peste tine”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA–ODIP”, care a fost sesizat de localnici și a vizitat instituția de învățământ.

Autoritățile locale ignoră strigătul de ajutor

În același timp, profesorii se plâng că autoritățile ignoră strigătul de ajutor, întrucât vor „să rusifice tot ce a mai rămas românesc în raion”.

„Pentru 26 de preşcolari au ocupat şapte cabinete ale gimnaziului. Dar copiii aceştia vor veni pe urmă la această şcoală! Personal, cred că ei au făcut acest lucru ca să nu mai fim români, dar ruşi, ca toată lumea de aici!”, a declarat fostul profesor din localitate, Vasile Țurcanu.

Tinerii unioniști au lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru salvarea școlii românești din satul Aluatu și fac apel la oamenii de bună credință să se implice.

„Nu putem fi indiferenți! Nu putem lăsa ca în An Centenar să fie închisă o școală românească. Asta ar fi o rușine, un dezastru. Astfel, lansăm campania „Unirea face Puterea! Salvăm școala românească”. Potrivit calculelor pe care le-am făcut la fața locului, este nevoie de 197 de mii de lei pentru reparația curentă a școlii”, a declarat Vlad Bilețchi.

Asociația a deschis și un cont pentru cei care doresc să contribuie la salvarea școlii românești din satul Aluatul, raionul Taraclia. Aceștia o pot face accesând https://odip.md/doneaza/.

Se pare că apelul unioniștilor de a salva singura școală cu predare în limba română din raionul Taraclia a fost auzit de autorități! O delegație din satul Aluatu a fost invitată la sediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova pentru a discuta această problemă și a identifica o soluție. Din delegație au făcut parte primarul satului Aluatu, Anatolie Bobici, directoarea gimnaziului, Ada Donceva, precum și câțiva profesori ai școlii.

În soluționarea problemei s-au implicat politicieni de pe ambele maluri ale Prutului

Întrevederea a avut loc joi după-amiază (când „Gazeta de Sud” era dată deja la tipografie), la sediul FISM din Chișinău. Invitația a fost făcută de directorul executiv al FISM, Mircea Eșanu. Potrivit primarului satului Aluatu, la întrevedere urma să participe și secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

Totodată, subiectul școlii românești din Aluatu a fost abordat miercuri și în cadrul Parlamentului. La ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata Maria Ciobanu a solicitat membrilor comisiei să întreprindă o vizită la fața locului pentru a analiza problema. Astfel, s-a decis ca, la începutul săptămânii viitoare, deputații să meargă la gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din Aluatu.

„Acestea și alte probleme dorim să vedem cum se pot rezolva, pentru a nu se închide această instituție educațională cu predare în limba română. Nu cred că necesită surse financiare exorbitante, încât să nu le poată acoperi bugetul. În cadrul ședinței plenare de mâine va fi anunțat când va avea loc această vizită”, a declarat deputata Maria Ciobanu.

Mai mult, după finalizarea discuțiilor celei de-a VII-a reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, deputatul Roman Boțan a discutat cu Nicolae Daniel Popescu, deputat, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Camera Deputaților a legislativului de la București, despre necesitatea suportului pentru Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia. Iar în cadrul unei emisiuni televizate, deputatul a solicitat reprezentanților din partea FISM (Republica Moldova) și a Senatului Parlamentului României suport pentru această instituție, la care s-a răspuns pozitiv.

Amintim că Gimnaziul–grădiniță „Dimitrie Cantemir” din satul Aluatu, raionul Taraclia, riscă să fie închis din cauza condițiilor dezastruoase în care a ajuns. Pereții școlii sunt deteriorați și se pot prăbuși în orice moment peste copii, în clase predomină mucegai, iar mobilierul este distrus. Din cauza numărului tot mai mic de elevi și a condițiilor igienice precare în care a ajuns, școala riscă să fie închisă, iar copiii să fie trimiși la altă școală, la zeci de kilometri distanță.

Natalia HADÂRCĂ