Patru grupuri de localităţi din Moldova au primit granturi pentru realizarea proiectelor intercomunitare

Patru grupuri de localităţi din Republica Moldova au primit granturi pentru realizarea a patru proiecte intercomunitare ce vizează dezvoltarea unor servicii inovative în comunităţi. Cele patru proiecte au fost selectate în bază de concurs, la care au participat 17 grupuri de localităţi, având ca lideri localităţile partenere ale proiectului „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL).

„În cadrul proiectului MiDL se lucrează cu 38 de primării din Republica Moldova, unde ne propunem să îi învățăm să atragă băștinașii plecați în dezvoltarea locală prin intermediul mai multor proiecte. De această dată ne-am propus să lansăm patru proiecte de cooperare intercomunitară. Astfel, a fost lansat un apel pentru localitățile partenere. Au fost selectate patru proiecte care se implementează în total în 13 localități. Scopul este să-și unească eforturile pentru a lansa niște servicii noi, inovative și necesare în localitățile respective”, a menționat coordonatorul pe componenta migrație în cadrul MiDL, Oxana Maciuca, pentru Radio Moldova Actualități.

Una din inițiativele care a obținut finanțare este dezvoltarea traseului turistic „Dor de Codru” în localitățile Ciorești, raionul Nisporeni, Micleușeni și Dolna din raionul Strășeni.

Un alt proiect prevede crearea serviciului intercomunitar de pompieri voluntari, care va deservi localitățile Brânza, Vadul lui Isac și Colibași, raionul Cahul.

Locuitorii din Cărpineni, Mingir și Negrea, raionul Hâncești, vor avea un sistem modern de gestionare a deșeurilor, iar pentru persoanele în etate, vulnerabile din Copceac, Cairaclia, Novosiolovca și Aluatu din UTA Găgăuzia și Taraclia va fi amenajat un centru de plasament.

Fiecare dintre cele patru grupuri de localități va beneficia de granturi a câte 50 de mii de dolari, oferite de Guvernul Elveției. Suplimentar, autoritățile locale vor aloca 106,5 mii de dolari și identifica alte surse de finanțare în sumă de 267,9 mii de dolari, iar băștinașii plecați din cele 13 comunități, vor contribui cu 15,2 mii de dolari.

Sorina REMENTOVA