Eroii SMURD căzuți la datorie în R. Moldova în urmă cu doi ani, comemorați la Cantemir

La complexul memorial din satul Haragîș, Cantemir, conducerea IGSU, susținută de colegii SMURD din România, dar și de autoritățile publice locale, au depus flori și au vorbit despre faptele eroice săvârșite de membrii echipajului care acum doi ani au murit în tragicul accident aviatic, fiind în misiune de serviciu. Slujba de pomenire a celor patru membri ai echipajului a fost oficiată de un sobor de 9 preoți, care au venit de dimineață la monument. La eveniment a participat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, oficiali români, dar și colegii SMURD de peste Prut.

Cu acest prilej, ambasadorul Daniel Ioniţă a menționat: „Data de 2 iunie este o zi scrisă cu lacrimi în istoria misiunilor diplomatice și consulare ale României din Republica Moldova. Este ziua în care îi comemorăm pe cei patru eroi ai echipajului nr. 347 SMURD, căzuți la datorie în încercarea nobilă de a salva viețile semenilor noștri. Sacrificiul suprem al acestora reprezintă dovada cea mai elocventă că proiecte precum SMURD și altele, pe care dorim să le dezvoltăm în domeniul sănătății și în cel al educației în Republica Moldova, trebuie să continue. Nu vom uita niciodată sacrificiul lor!”

Șeful IGSU, general–maior Mihail Harabagiu, a menționat eroismul de care au dat dovadă eroii și a subliniat că amintirea echipajului SMURD va rămâne veșnic în memoria salvatorilor și pompierilor din Republica Moldova. Flori au fost depuse și de localnicii satului Haragîș, care s-au adunat pentru a-i pomeni pe cei care au salvat vieți omenești.

Reamintim că elicopterul SMURD Iași s-a prăbușit în după-amiaza zilei de joi, 2 iunie 2016, în apropiere de localitatea Haragîș, raionul Cantemir, fiind la a doua, pentru acea zi, misiune în Republica Moldova. Echipajul urma să preia un pacient în vârstă de 64 de ani de la Cahul, după transportarea cu succes la Chișinău a unei paciente în vârstă de 85 de ani de la Vulcănești.

Sorina REMENTOVA