O inițiativă a cârpeștenilor, susținută de consătenii din diaspora

Campania de colectare a fondurilor pentru reconstrucția gardului cimitirului cel vechi din satul Cârpești, raionul Cantemir merită toată aprecierea. Totul a pornit după vizionarea unui filmuleț în direct la finele toamnei 2017, cu îndemnul de a contribui – absolut benevol! – la reabilitarea cimitirului sătesc, al lui Pleșu Constantin și postat pe rețelele de socializare. Apelul a fost susținut fără echivoc de către alt cârpeștean, Constantin Danalachi, spune primarul localității, Ion Bâzu.

Putem afirma, deci, că istoria de succes începe cu cei doi Constantini, originari din sat, care în prezent locuiesc și muncesc cu familiile în Italia. La solicitarea dumnealor s-a deschis un grup virtual pe Facebook, „Băștinașii satului Cârpești”, administrat de către Aurica Danalachi, care, de asemenea, locuiește în Italia și este liderul Asociației tinerilor moldoveni din Italia „O3M”. În scurt timp, în acest grup s-au înscris 1864 de membri – cârpeșteni și descendenți din sat. Pentru colectarea banilor a fost deschis un cont bancar pe numele consăteanului Iurie Munteanu, unde băștinașii, în special cei din diasporă, să poată vărsa mijloace bănești. Neoficial, acest cont a fost numit „Banca populară Cârpeșteanca”.

Primii care au contribuit au fost, desigur, inițiatorii: cei doi Constantini, după care a urmat colectivul primăriei în frunte cu Ion Bâzu și tot așa, încât de la 6 noiembrie 2017 și până pe data de 30.04.2018, au fost colectate sume impunătoare de bani în diverse valute. Colectarea mijloacelor financiare s-a desfășurat în mod transparent, sumele donate fiind publicate pe grup on-line: cu nume, anonime, poze, video, sume și toți cei care au contribuit fiind incluși într-o listă, care de asemenea a fost și este publică și astăzi. Între timp, se desfășurau alte activități. A acceptat să muncească la reabilitarea cimitirului sudorul Iurie Munteanu, asistat de consăteanul Victor Pleș. Au fost solicitate opinii privind modelul gardului, au fost procurate materiale necesare pentru montarea gardului.

După cum ne-a declarat secretara Consiliului sătesc Cârpești, Maria Gavril, către 25 aprilie curent, gardul a fost gata. Acest prim pas, realizat cu succes, i-a înaripat pe cârpeșteni. De curând, băștinașii au hotărât să meargă mai departe cu lucrările și la cimitirul nou.

Ion Domenco