„Vatra Haiducului” i-a reunit pe leoveni

În pădurea de la Băiuş, raionul Leova, la sfârşitul săptămânii trecute, a răsunat muzica, s-a dansat, a domnit voia bună. Participanţi din 14 localităţi ale acestei unităţi teritorial-administrative au dat dovadă de curaj şi au depus mult efort în cadrul concursului cultural-sportiv cu genericul „Vatra Haiducului”. Cu premiul mare la compartimentul sport au plecat acasă reprezentanţii satului Tochile Răducani, iar la probele culturale a învins formaţia Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din centrul raional.

Competiţia tradiţională cultural-sportivă a fost organizată de către Consiliul Raional Leova, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova, precum  şi cu Asociaţia obştească „PRO Cultuira”.

A fost o zi cu mult soare, multe autobuze ce se îndreptau grăbite spre destinaţie. O atmosferă caldă, mulţi copii care așteptau cu nerăbdare să facă cunoştinţă cu alţi colegi din alte sate şcoli, gimnazii. În prima parte a zilei s-a făcut apelul fiecărei şcoli în parte  de către organizatori,elevii şi-au găsit locurile, s-au debarcat şi au început cu multă atenţie să-şi întindă corturile pentru seară.

În prima zi s-au disputat cele mai dificile probe: ridicarea trunchiului, ridicarea la bara fixă, alergarea la viteză pe distanţa de 60 de metri, alergarea la rezistenţă  (1 km). Concurenţii au făcut faţă probelor, punctajul acumulat a oscilat între 24 şi 30.

,,Creaţie,cântec şi dans – alinarea sufletului”

În a doua parte a zilei, o persoană s-a apropiat de microfon și a spus: „Nu există-n astă lume om fără să cânte, nu există sărbătoare fără să ne încânte”. Astfel, s-a dat start celor două numere artistice. În fața publicului au ieșit tinere talente care au cântat, au dansat și au recitat poezii de suflet. Pe lângă faptul că concurenţii au demonstreat că sunt foarte buni la forţă şi rezistenţă, i-au convins pe toţi că ei sunt buni şi la cântec, şi la joc.

Cum să se încheie seara astfel? A urmat momentul culminant, alegerea miss „Vatra Haiducului”. Spațiul din jurul scenei a fost umplut de susținători.

,,Această zi ce mâine nu va mai fi…”

Locul I i-a fost conferit echipei Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu” din oraşul Leova, locul II le-a revenit tinerelor talente de la Liceul Teoretic ,,Constantin Spătaru”, la fel din centrul raional. Pe locul III s-a clasat reprezentativa satului  Borogani.

Preşedintele raionului Leova, Ion Gudumac, i-a felicitat pe premianţi. Oficialul le-a mulțumit tinerilor pentru curajul şi voinţa de a participa la concurs, precum şi celor care au pus bazele acestui eveniment unic în zonă, dar şi spectatorilor fără de care serbarea nu ar fi fost completă. „Sperăm că această activitate tradiţională se va păstra şi de-a lungul anilor, fiind preluată şi de alte raioane. Iar noi ne vom strădui ca această tradiţie să nu se piardă niciodată”, a conchis  Ion Gudumac.

Manifestarea artistico-sportivă „Vatra Haiduclui” a avut ca scop promovarea culturii şi păstrarea tradiţiilor populare în raionul Leova.

Viorica CARAGEA,  studentă la jurnalism, Universitatea de Stat din Moldova