O zi şi o noapte consacrate muzeelor

„Muzeul e arsenalul cel mai puternic cu care un popor îşi apără originea, identitatea şi tot ce a moştenit de la străbuni”.

                                                          Iosif STERPA-ŞULUŢ, jurist şi istoric român

Sfârşitul săptămânii precedente a fost marcat de mai multe evenimente consacrate muzeelor. Aceasta s-a întâmplat în contextul faptului că la 18 mai a fost consemnată Ziua Internaţională a Muzeelor, iar la 19 mai a fost declanşat pandantul nocturn al primei sărbători – Noaptea Europeană a Muzeelor.

Trei instituţii muzeistice noi, în sudul ţării

În cadrul unei şedinţe festive organizate la Chişinău cu prilejul Zilei Internaţionale a Muzeelor, Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, a înmânat certificate de înregistrare pentru trei instituţii muzeistice noi din regiunea de sud a Republicii Moldova, înscrise pe parcursul anului curent în Registrul Naţional al Muzeelor.

Este vorba de Muzeul de etnografie don localitatea Cania, raionul Cantemir, de Muzeul de etnografie din satul Văleni, raionul Cahul, şi de Muzeul privat „Curte ţărănească tradiţională”, de asemenea din Văleni, Cahul.

Diplome celor mai buni specialişti

Ministrul Monica Babuc a oferit diplome celor mai buni specialişti din domeniul muzeistic. Printre cele 10 persoane nominalizate cu această ocazie s-au regăsit şi doi locuitori ai satului Avdarma din unitatea teritorial-administrativă Găgăuzia.

Astfel, Parascovia Sarandi a fost apreciată pentru activitatea de cercetare a istoriei localităţii natale, precum şi pentru dezvoltarea şi conservarea colecţiilor muzeale.

Iar mecenatului Ignat Cazmalî diploma i-a fost conferită pentru contribuţia semnificativă la promovarea culturii şi istoriei localităţii şi, mai ales, la consolidarea muzeului din satul Avdarma.

Sărbătoare nocturnă la Cimişlia

Circa 70 de instituţii muzeistice şi culturale din întreaga ţară au pregătit surprize plăcute şi activităţi distractive pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, care s-a desfăşurat în data de 19 mai curent.

La Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, spre exemplu,  manifestarea a început în seara zilei de sâmbăta trecută.

Iulia Cojocaru, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport din cadrul Consiliului Raional Cimişlia, a vorbit, în faţa audienţei constituite din profesori şi elevi, funcţionari publici şi pensionari, alţi admiratori ai exponatelor de aici, despre importanţa muzeelor în dezvoltarea multilaterală a unei naţiuni.

Vizitatorii s-au delectat cu un concert de muzică clasică şi de melodii patriotice în limbile română, engleză şi rusă, cântate şi acompaniate la pian şi la chitară de către discipolii Şcolii de arte din localitate; au asistat la un master-class al meşterului popular în lemn, Nicolae Stan, care a confecţionat o floare; au admirat desenele copiilor cu genericul „Fantomele muzeului” de la aceeaşi instituţie educaţională; au luat cunoştinţă de expoziţia de cărţi intitulată „Muzeul – o legătură în lanţul timpurilor”; şi-au expus în scris, pe o tablă mare, gândurile legate de acest eveniment etc.

Şi, desigur, lumea a intrat în sălile muzeului, a apreciat la justa valoare cele peste 4000 de exponate prezentate aici.

Cu prilejul evenimentului, Secţia cultură, tineret şi sport a Consiliului Raional Cimişlia a acordat diplome, pe care le-au obținut: Şcoala de arte din  localitate; Alexandru Bulat, directorul Muzeului de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia; Iulia Spânu, directoarea Bibliotecii orăşeneşti „Mihai Eminescu”; Nicolae Stan, meşter popular; Andrei Bargan, directorul postului local de radio şi televiziune; Ion Cornescu, conducătorul Ansamblului de dansatori „Europa”.

Manifestarea a continuat cu proiectarea filmului artistic „Lăutarii”, în regia regretatului Emil Loteanu.

„Vizitarea muzeului de către oameni a decurs până spre miezul nopţii, ne-a informat Alexandru Bulat. Era ora 23 şi 50 de minute, când a venit o familie să privească exponatele. Le-am oferit această posibilitate.  Aşa că am închis instituția pe la ora 1 noaptea”.

Ion CIUMEICĂ