Fotbalul, mesagerul armoniei, al modului de viaţă sănătos

În pofida faptului că localitatea Alexandru Ioan Cuza din raionul Cahul este una situată la o distanţă considerabilă „de lumea mare”, locuitorii de aici nu disperă, ei s-au impus dintotdeauna printr-o dorinţă aparte de a schimba lucrurile în bine, a instaura o armonie şi bună înţelegere în comunitate, indiferent de poziţia civică sau politică, de apartenenţa socială sau lingvistică.

Satul nostru, afirmă ei, este mic, aici locuiesc reprezentanţii mai multor etnii, şi nu avem nevoie de probleme, de tensiuni sociale. Cu atât mai mult, spun ei, cu cât politicienii noştri, prin acţiunile lor nechibzuite, distructive, continuă  să dezbine societatea pe criterii politice, culturale, etnice, lingvistice etc.

Iată că o mână de tineri ambiţioşi din Alexandru Ioan Cuza au înlăturat aceste  stereotipuri. Deunăzi, la iniţiativa absolvenţilor liceului teoretic din sat, aici au fost organizate şi desfăşurate competiţii amicale între echipe de fotbal din Chişinău, Comrat, Cahul şi, evident, din localitate.

La acest frumos eveniment şi-au testat forţele şi juniorii din comunităţile respective. Norocul a fost de partea celor mai buni, mai ingenioși, cu o mai bună pregătire fizică și morală. Aceştia s-au dovedit a fi gazdele – elevii Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”.

Toate echipele participante au fost premiate, sportivii au rămas satisfăcuţi de turneu, jocul lor pe gazonul verde a fost răsplătit cu aplauzele spectatorilor, care au urmărit cu satisfacţie competiţiile.

Indiscutabil, evenimentul şi-a atins scopul nobil de a genera doar dispoziţie bună şi satisfacţie morală.

Competiţia reprezintă un exemplu bun de urmat pentru toţi, de a elimina orice barieră şi divizare socială, întru consolidarea societăţii, au declarat, în final, participanţii.

Ion TUDOR