România ne ajută să scăpăm de otrăvurile de pe timpul sovietic

Un eveniment consacrat încărcării ultimului lot de pesticide  toxice colectate din unitatea administrativ-teritorială Găgăuzia (UTAG) a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, se menţionează într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre de către Ambasada României în Republica Moldova.

Ambasadorul României în ţara noastră, Daniel Ioniţă, şi ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat, recent, la ceremonia oficială de închidere a proiectului „Viaţă sigură fără deşeuri de pesticide”, derulat în raioanele Ceadâr-Lunga şi Comrat.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării din Republica Moldova, s-a desfăşurat în localitatea Gaidar din raionul Ceadâr-Lunga şi i-a mai avut ca participanţi pe ambasadorul Poloniei în ţara noastră, Bartlomiej Zdaniuk, pe secretarul general de stat al Ministerului Apărării din Republica Moldova, Radu Burduja, pe viceguvernatorul Găgăuziei, Vadim Ceban, pe primarii localităţilor în care s-a desfășurat proiectul şi alte oficialităţi.

În discursul său, ambasadorul Daniel Ioniţă a apreciat modul în care s-a derulat transportarea şi distrugerea până în prezent a celor 957 de tone de pesticide, din  totalul celor 1269 de tone de deşeuri toxice prevăzute a fi distruse în cadrul acestui proiect.

Excelenţa Sa a evocat importanţa pe care România o acordă acestui proiect, motiv pentru care a ales să-l susţină financiar, el fiind un rezultat al cooperării dintre autorităţile Republicii Moldova şi NATO.

„Este un moment istoric pentru comunităţile din Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai, care, graţie acestui proiect, au reuşit să elimine 60 de tone de substanţe chimice periculoase, care, de peste 50 de ani, puneau în pericol viaţa oamenilor şi a animalelor şi otrăveau plantele. Este un moment important în cooperarea Republicii Moldova cu NATO şi pentru angajamentul statelor membre şi partenere NATO, deoarece împreună am reuşit să îmbunătăţim vizibil şi fără echivoc calitatea vieţii cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul României.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia, pentru a fi distruse termic.

În comunicat se mai precizează că România este ţară lider al proiectului în cauză  încă de la lansarea acestuia, în anul 2003.

Acesta a cuprins trei faze. În perioada 2003-2008, în cadrul primei etape, au fost reambalate şi stocate peste 3200 de tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din aproape 420 de locaţii în 37 de depozite regionale.

În perioada 2006-2010, în a doua fază, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Universitatea de Stat din Moldova au întocmit o bază de date completă a pesticidelor şi au făcut evaluarea lor toxicologică.

Faza a treia a proiectului, care a debutat în 2013, prevede distrugerea propriu-zisă a pesticidelor şi substanţelor periculoase identificate, ambalate şi analizate în primele două faze.

Ţările care au contribuit la acest proiect sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Norvegia, Turcia, alături de România şi Republica Moldova, informează sursa citată.

Ion CIUMEICĂ