Dubla sărbătoare de la 9 mai, marcată la Cimişlia

Două manifestări au avut la Cimişlia cu prilejul sărbătorilor de la 9 mai. În dimineaţa zilei, Consiliul raional a organizat un miting solemn, iar seara, primăria oraşului a desfăşurat un vast program artistic cu genericul „Drag de Europa”.

Sute de oameni s-au adunat, alaltăieri, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din oraşul Cimişlia, pentru a participa la comemorarea aniversării a 73-a a sfârşitului celui de Al Doilea Război Mondial, dar şi pentru a sărbători Ziua Europei.

Mitingul festiv a debutat cu intonarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, după care s-a anunţat un moment de reculegere în amintirea celor peste 53 de milioane de oameni trecuţi în veşnicie pe parcursul deflagraţiei militare din perioada 1939-1945, precum şi după încheierea bătăliilor.

În discursul său rostit în faţa mulţimii, preşedintele raionului Cimişlia, Iovu Bivol, a evocat o serie de pagini consacrate celui de Al Doilea Război Mondial, menţionând că la el au participat mai mult de 400 de mii de locuitori ai ţării noastre, inclusiv câteva mii din raionul Cimişlia.

Astăzi mai sunt în viaţă, în toată Republica Moldova, doar aproximativ 1700 de veterani ai acelui cumplit măcel, printre ei numărându-se şi opt persoane din raionul Cimişlia, de care trebuie să avem o grijă deosebită. La fel ca şi de cele şapte văduve de război.

Dar astăzi este şi Ziua Europei, a declarat Iovu Bivol. Ţara noastră şi-a stabilit drept scop integrarea în Uniunea Europeană şi noi suntem datori să păstrăm pacea, să depunem eforturi pentru atragerea investiţiilor din partea organismelor internaţionale, inclusiv din țările UE, ca să putem moderniza instituţiile educaţionale, infrastructura rutieră, spitalele şi alte obiective de primă necesitate.

Dorind tuturor un cer senin, bunăstare şi sănătate, preşedintele raionului Cimişlia şi-a încheiat cuvântarea cu trei slogane: „La mulţi ani, Europa! La mulţi ani, Republica  Moldova! La mulţi ani, Cimişlia!”.

În cadrul mitingului au mai rostit alocuţiuni comisarul militar al raionului Cimişlia, Gheorghe Dones, şi preşedintele organizaţiei raionale a veteranilor de muncă şi de război, Iosif Chetraru.

Au urmat depuneri de flori la statuia domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, la complexul memorial „Mama îndoliată”, la piatra funerară a celor 10 combatanţi căzuţi în luptele de pe malurile Nistrului pentru apărarea integrităţii teritoriale, a independenţei şi  a suveranităţii Republicii Moldova, la monumentul celor şase cimişlieni ucişi în războiul din Afganistan.

O altă manifestare a avut loc, spre sfârşitul aceleiaşi zile, în Scuarul copilăriei din oraşul Cimişlia, unde a fost prezentat un program artistic dedicat Europei, care a inclus un spectacol, concerte cu participarea Ansamblului vocal „Cimişlianca”, Formaţiei folclorice „Legenda” şi a elevilor de la Şcoala de Arte, evoluări ale interpreţilor de muzică populară Leonid Nenescu şi Vasile Popovschi.

Ion CIUMEICĂ