Cum a fost marcată ziua de 9 mai la Cahul

Ziua de 9 mai împarte de obicei cetăţenii în două tabere: unii sărbătoresc Ziua Victoriei, iar alţii Ziua Europei. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, locuitorii municipiului Cahul fiind nevoiți să aleagă una din ele sau pe ambele.

Dimineaţa de 9 mai a început la Cahul cu un miting consacrat celei de-a 73-a aniversări a Victoriei asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial şi depuneri de flori la „Focul Veşnic”.

Puţin mai târziu, în incinta Consiliului Raional Cahul, a avut loc o conferinţă dedicată tinerilor, cu tema „Viitorul european pentru tinerii cahuleni”, eveniment organizat de Centrul CONTACT–Cahul.

„Uniunea Europeană nu înseamnă doar „euro-reparaţia” din casele noastre, Uniunea Europeană înseamnă anumite valori şi principii şi şanse egale pentru toţi cetăţenii la o viaţă activă, pentru că, după mine, cea mai mare problemă a societăţii noastre este pasivitatea şi indiferenţa. De aceea, aș vrea să vă îndrum ca voi să fiţi actorii activi atât ai vieţii sociale, cât şi politice”, a fost mesajul pentru tineri cu  care a venit Ion Groza, preşedintele raionului Cahul.

„Ştim cu toţii că tineretul formează segmentul cel mai dinamic şi cel mai efervescent al societăţii. Ca urmare, nici un efort şi nici o investiţie făcută în educarea şi formarea acestuia nu este de prisos. După cum bine cunoaşteţi, România, ca şi multe alte state ale Uniunii Europene, s-a alăturat constant eforturilor Republicii Moldova pe linia susţinerii şi materializării unor proiecte, având drept ţintă segmentul copii şi tineret. România va fi şi în continuare alături de Republica Moldova şi sperăm ca în curând să fiţi alături de noi în marea familie europeană”, a declarat Anca Corfu, Consulul General al României la Cahul.

„Zilele trecute, un cunoscut m-a întrebat: „Voi, la Cahul, când sărbătoriţi Ziua Europei?” I-am răspuns: „Cum e în toată lumea şi în toate ţările europene, pe 9 mai!”, a subliniat Nicolae Dandiş, primarul municipiului Cahul.

În cadrul conferinţei, Vitalie Cîrhană, directorul Institutului de Instruire şi Dezvoltare Millenium, le-a vorbit tinerilor prezenţi despre oportunitățile programului ERASMUS+ pentru tinerii și lucrătorii de tineret din Republica Moldova.

Erasmus+ este un program al Uniunii Europene în domeniul educaţiei, formării tineretului şi sportului, care se derulează începând cu 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020, cu un buget total de 14,774 milioane de euro. Erasmus+ Youth in Action oferă sprijin Republicii Moldova ca ţară din cadrul Parteneriatului Estic prin următoarele acţiuni-cheie.

Mobilitatea persoanelor în scop educaţional, care promovează mobilitatea tinerilor şi a lucrătorilor de tineret dintre ţările UE în cooperare cu ţările partenere din vecinătatea UE. Schimburile de tineri reunesc persoane cu vârsta cuprinsă între 13 şi 30 de ani, care provin din două sau mai multe ţări, oferindu-le posibilitatea de a discuta şi dezbate diferite teme, învăţând în acelaşi timp, despre ţara şi cultura celorlalţi participanţi. Schimbul de tineret durează de la 5 la 21 de zile.

Serviciul European de Voluntariat (EVS) oferă persoanelor cu vârsta cuprinsă între 17 şi 30 de ani posibilitatea de a participa individual sau în grup la o activitate de voluntariat în străinătate, pentru o perioadă scurtă, de la 14 la 59 de zile, sau pe un  termen lung, de la două până la 12 luni.

Ziua Europei la Cahul a culminat cu tradiţionalul deja Euro Velo Marathon, acţiune care i-a unit pe toţi iubitorii ciclismului şi ai modului de viaţă sănătos într-un traseu de circa 7 km. Maratonul a avut un caracter amator şi nu de competiţie, iar organizatorii au pregătit şi câteva medalii pentru mai multe nominalizări, precum ar fi: Cel mai tânăr participant; Cel mai în vârstă participant; Cea mai numeroasă echipă dintr-o instituție/organizație; Familia de cicliști; Cel mai echipat biciclist; Participanții fideli (care participă pentru al doilea an consecutiv); Cei mai activi promotori ai ciclismului; Cel mai sportiv primar; Cel mai lung traseu parcurs.

Evenimentele consacrate Zilei Europei s-au desfăşurat la Cahul în cadrul programului naţional „Cahul – Capitala Tineretului 2018”, susţinut financiar de către Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării din Republica Moldova.

Sorina REMENTOVA