Aur pentru Bălţi, argint pentru Cahul, bronz pentru Râbniţa

A  luat sfârşit Campionatul Republicii Moldova la baschet masculin, Divizia Naţională. Medaliile de aur au fost cucerite de formaţia Basco din municipiul Bălţi, cele de argint au revenit echipei Gama–Sind Cahul, iar ultimul loc premiant a fost ocupat de către Baschet Club Râbniţa.

Campionatul ţării la baschet masculin a durat mai multe luni de zile, din toamna anului trecut şi până la începutul lui mai 2018.

Finişul în toate eşaloanele ierarhice ale federaţiei naţionale de specialitate a fost organizat sub formă de play-off, cu disputarea finalei mari şi a finalei mici.

În Divizia Naţională, meciurile pentru titlul de campioni s-au desfăşurat cu participarea reprezentativelor a două municipii – unul din regiunea de nord a Republicii Moldova (BC Basco, Bălţi) şi altul din zona de sud a ţării (BC Gama–Sind, Cahul).

Regulamentul întrecerilor prevede că învingătoare este declarată formaţia care înregistrează trei victorii.

Sportivii cahuleni au susţinut primele două partide în deplasare şi nu au fost în stare să opună mare rezistenţă adversarilor. Bălţenii s-au impus, fără a avea probleme, cu diferenţe mari de scoruri – 106:58 şi 92:70.

Cea de a treia întâlnire a avut loc în sala Şcolii sportive de la Cahul. Gazdele au început destul de bine meciul şi după prima repriză conduceau cu 24:21.

La mijlocul părţii a doua a întrevederii scorul însă era egal – 39:39.

Dar apoi oaspeții şi-au demonstrat superioritatea şi, după o jumătate de joc, ei conduceau cu 42:39.

Cahulenii au mai avut o sclipire, la începutul celei de-a treia reprize, când au obţinut din nou egalarea pe tabelul de marcaj (43:43). Însă măiestria bălţenilor, până la urmă, s-a dovedit a fi decisivă, ei adjudecându-şi o nouă victorie – 74:62, atât de necesară pentru obţinerea titlului suprem. De altfel, pentru a doua oară consecutiv.

Imediat după această întâlnire, Alexandru Abramciuc, preşedintele Federaţiei de Baschet din Moldova, a înmânat, într-o atmosferă festivă, titularilor de la BC Gama–Sind Cahul medaliile de argint, cele de aur revenind bălţenilor.

În finala mică, BC Râbniţa a trecut, cu scorul general de 3:0, de reprezentativa Şcolii sportive „Speranţa” din municipiul Chişinău.

Ion CIUMEICĂ