Un pictor original, Valeriu Herţa

Peste 50 de lucrări executate în caligrafie, desen şi grafică electronică, executate de către artistul plastic Valeriu Herţa din Chișinău, se conţin într-o expoziţie vernisată, zilele trecute, în galeria de tablouri a Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia.

Valeriu Herţa este un pictor original și talentat. Încă în 1981, când avea 21 de ani şi când studia arhitectura  la Institutul Politehnic din Chişinău, a debutat la o expoziţie republicană de Ex Libris – un curent aparte în arta plastică din ţara noastră.

Lucrările sale au atras imediat atenţia specialiştilor în domeniu, dar şi a amatorilor de frumos, autorul cunoscând o ascensiune deosebită pe scara valorică a activităţii de creaţie nu numai în Republica Moldova, ci şi departe de hotarele ei.

Voi menţiona aici participarea lui Valeriu Herţa la peste 30 de expoziţii colective internaţionale dintr-o serie de ţări, cum ar fi: SUA, Japonia, Franţa, Italia, Belgia, Canada, Argentina, România, Spania, Portugalia, Rusia, Turcia, Lituania, Danemarca, Serbia, Croaţia etc.

Creaţia acestui artist plastic a fost înalt apreciată în cadrul diferitelor evenimente culturale. Iată doar câteva dintre ele: Marele premiu acordat la expoziţia-concurs de Ex Libris de la Bihor, România; premiul întâi la competiţia de artă consacrată centenarului lui Tristan Tzara de la Bacău, România; premiul pentru grafică oferit de Asociaţia „Andrometa” din Republica Moldova; desemnarea în calitate de laureat al unui concurs închis (au participat numai cinci autori din Letonia, Ucraina şi R. Moldova), organizat la Ontario, Canada.

În cuvântul de salut adresat lui Valeriu Herţa la începutul vernisării expoziţiei sale personale la Cimişlia, şefa Secţiei cultură, tineret şi sport a Consiliului raional, Iulia Cojocaru, s-a oprit asupra caracterului original al operelor acestuia şi a îndemnat amatorii de frumos să vină să se delecteze cu ele.

Şi Tudor Creţu, pictor din localitate, a rămas impersionat de lucrările oaspetelui de la Chişinău. „Îmi face o plăcere deosebită să privesc tablourile de aici, a spus el. Apreciez mult munca Dumneavoastră”.

Despre îmbinarea reuşită a culorilor neagră, albastră, cenuşie, roşie şi altele în lucrările lui Valeriu Herţa a vorbit Mădălina Zlati, elevă la Şcoala de arte din oraşul Cimişlia.

Pentru implicare activă în viaţa culturală a raionului, în semn de înaltă aperciere a măiestriei şi pentru promovarea artei plastice în cadrul expoziţiei personale „Desen. Caligrafie. Grafică”, gazdele i-au acordat lui Valeriu Herţa o diplomă.

Acesta a mulţumit pentru distincţie, a specificat eforturile depuse de cimişlieni în vederea cultivării frumosului în rândul populaţiei, exprimându-şi speranţa că lucrările sale vor fi pe placul vizitatorilor.

Ar mai trebui de spus că expoziţia de tablouri a artistului plastic Valeriu Herţa se va afla la Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia până la sfârşitul lunii mai 2018.

Intrarea este liberă, fiind posibilă pe tot parcursul săptămânii, cu excepţia zilei de luni.

Ion CIUMEICĂ