La Cahul a fost inaugurat drumul de centură

Mai bine de 20 de ani, principalul drum de ocolire a orașului Cahul, strada Spirin, a fost aproape impracticabil din cauza „craterelor” apărute în urma trecerii mijloacelor de transport de mare tonaj și în lipsa unor reparații capitale. Situația a început să se schimbe acum patru ani, când au demarat lucrările de reabilitare, inițiate de Primăria municipiului Cahul prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, iar la 27 aprilie acesta a fost inaugurat.

În deschiderea evenimentului, Liviu Volconovici, ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat: „Mă bucur să particip astăzi la inaugurarea acestui sector de drum. Să știți că această porțiune de drum, chiar dacă are o lungime de doar doi kilometri și 600 de metri, va avea un impact pozitiv asupra vieții celor circa 41 de mii de locuitori ai orașului Cahul, a altor 187 mii de cetățeni din raioanele Taraclia și Vulcănești, care vor beneficia de acces confortabil la drumurile naționale  R34, R38  și M3, dar în special pentru sute de șoferi care se deplasează zilnic spre punctul de trecere vamală „Cahul-Oancea”.

„Cu certitudine, orice proiect realizat de minister are obiectivul de a construi viitorul acasă. Am toată certitudinea că deschiderea drumului va da un impuls cooperării economice dintre localități și va contribui la dezvoltarea relațiilor sociale. Ne propunem să aprofundăm relațiile de colaborare bilaterală și să sporim dezvoltarea pentru celelalte localități ale raioanelor învecinate”, a specificat ministrul.

Prezentă la festivitatea de inaugurare străzii Spirin din Cahul, și deputata Elena Bacalu s-a arătat deosebit de mândră de succesele băștinașilor săi.

„Trebuie să recunoaștem că, deși s-au făcut de-a lungul acestor ani investiții, totuși, una dintre cele mai stringente probleme ale Regiunii de Dezvoltare Sud este situația drumurilor pe care se circula anevoios, mai ales în perioada de iarnă. Astăzi, trăiesc sentimente de bucurie pe motiv că, după ani de zile, am reuşit să facem lucruri importante pentru locuitorii municipiului Cahul, dar și ai raioanelor învecinate. S-a reuşit, cu bani din Fondul Național de Dezvoltare Regională și cu sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, ca un drum impracticabil să arate ca unul nou, având acum o infrastructură modernă, fiind îmbunătățit accesul cetățenilor și creându-se astfel premise pentru o dezvoltare economică armonioasă a Cahulului ca pol de creștere”, a declarat Elena Bacalu.

În context, Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, a menționat: „Acest traseu are o importanţă regională și aduce beneficii atât pentru raionul Cahul, cât şi pentru raioanele Cantemir, Vulcăneşti şi Taraclia, dat fiind faptul că este un drum de ocolire. Nu vom mai avea maşini cu încărcătură mare prin centrul oraşului, dar vom avea drumul de ocolire – strada Spirin, punct de conexiune a drumurilor naţionale”.

La rândul ei, Maria Culeșov, directorul ADR Sud, i-a felicitat pe cahuleni pentru această importantă realizare: „Aș vrea să menționez pentru cei prezenți că porțiunea de drum a fost construită în cadrul unui proiect de dezvoltare regională ce a vizat inclusiv reparația capitală a străzii Spirin, construcția accesului în 123 de curți, amenajarea trotuarului, curățarea și repararea sistemului de colectare a apelor pluviale; reparația a 97 de fântâni de captare a apelor pluviale, precum și lucrări de terasament cu aplicarea ulterioară a marcajului rutier și instalarea indicatoarelor rutiere. Strada Ivan Spirin  este drumul magistral al zonei de nord a orașului Cahul și, totodată, centura de ocolire de nord, asigurând conexiunea dintre drumurile naţionale. Astfel, sperăm ca în urma implementării acestui proiect să sporească numărul de locuri de muncă în regiune, dezvoltarea economică generală, iar regiunea să devină mai atractivă pentru finanțatorii externi”.

Proiectul „Reabilitarea și modernizarea drumului de importanță regională – strada Ivan Spirin din mun. Cahul” a demarat în anul 2014, fiind implementat de ADR Sud în parteneriat cu Primăria municipiului Cahul, Consiliile raionale Cahul, Taraclia și Vulcănești. Grație implementării programului, a fost reparat un sector de drum de 2,6 km, cu trotuarele aferente.

Costul proiectului este de circa 37 de milioane de lei, bani alocaţi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională, acesta având drept obiectiv general eficientizarea transportului de mărfuri şi călători în Regiunea de Sud a Republicii Moldova prin îmbunătăţirea infrastructurii rutiere.

Strada Spirin reprezintă o cale de ocolire a oraşului Cahul, care oferă acces autoturismelor şi autocamioanelor spre direcţiile orașelor Taraclia și Vulcăneşti.

Proiectul dat generează mai multe efecte şi un impact pozitiv asupra Regiunii de Dezvoltare Sud prin creșterea numărului de locuri de muncă şi stimularea dezvoltării economice generale, regiunea devenind astfel mai atractivă pentru finanțatorii externi.

După darea în exploatare a străzii reparate, aceasta urmează să aducă beneficii celor 41 de mii de locuitori ai orașului Cahul, transportatorilor naţionali şi internaţionali de mărfuri ce traversează punctul de trecere vamală „Cahul-Oancea” – circa 500 de maşini de tonaj mare lunar pe direcţiile Oancea –ZAL Taraclia, circa 200 de unităţi de transport lunar de la Oancea către ZEL Vulcăneşti, precum şi alte peste 100 de persoane care traversează zilnic hotarul în direcţia raioanelor de sud (conform datelor Serviciului Vamal Cahul), precum și unui număr de 187 de mii de cetățeni, cât constituie populația raioanelor Taraclia și Vulcănești.

Sorina REMENTOVA