FabLab-ul din Cahul și-a deschis oficial ușile

Lucruri inedite se întâmplă la Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru” din Cahul. La 24 aprilie, așteptarea iubitorilor de tehnologii moderne a luat sfârșit și FabLab-ul din Cahul și-a deschis oficial ușile. Acesta reprezintă un atelier de producție la scară mică, dotat cu echipamente de producție, inclusiv cu utilaje controlate de calculator, care vor servi drept platforme de inovare și învățare aplicată, precum și drept imbold pentru dezvoltarea antreprenoriatului rural.

Acest proiect a fost realizat datorită susținerii și parteneriatului dintre Consiliul Raional Cahul și Biblioteca „Grigore Vieru”, prin intermediul Programului Novateca pentru dezvoltarea multilaterală a generației tinere și al Proiectului pentru Competitivitate. Centrul inovativ de la Cahul este dotat cu imprimantă 3D, dispozitiv de tăiat cu laser, mașină de cusut cu funcție de brodat, kituri robotice și unelte electronice.

De asemenea, spațiile destinate fabricilor laborator au fost renovate de către biblioteca gazdă pe baza designului FabLab-urilor internaționale, cu susținerea Proiectului de Competitivitate. Atelierele se adresează profesorilor care predau științele exacte, inginerilor, inventatorilor sau tinerilor cu idei de afaceri bazate pe tehnologii digitale, care vor putea să experimenteze și să producă chiar, la scară mică, etichete, accesorii, cărți de vizită, ecusoane și alte obiecte din hârtie, carton, plastic sau lemn, precum și articole din textile.

Raionul Cahul a fost selectat, alături de Ungheni și Drochia, pentru a deveni centre inovaționale comunitare, preconizate să fie deschise publicului larg.

„Bibliotecile au devenit adevărate centre comunitare care oferă o gamă largă de servicii pentru utilizatori. Ne bucură foarte faptul mult că printre aceste servicii vine și FabLab-ul, pentru a diversifica și mai mult acele servicii oferite de bibliotecă. Analizând situația actuală, realizez că, probabil, nu există nici o ramură a vieții noastre în care tehnologiile moderne să nu își facă simțită prezența”, a menționat Vladimir Calmîc, vicepreședinte al raionului Cahul.

Novateca este un program implementat de IREX în Moldova, cu susținerea Fundației Bill & Melinda Gates și a USAID, care a demarat în 2012, și are scopul de a facilita transformarea bibliotecilor publice din Republica Moldova în instituții comunitare moderne.

Pe durata desfășurării proiectului, 1070 de biblioteci publice au fost dotate cu 3600 de calculatoare, iar 1200 de bibliotecari au fost instruiți în domeniul TIC. Sub îndrumarea lor și cu susținerea partenerilor comunitari, cetățenii se bucură de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii inovatoare de bibliotecă, în pas cu necesitățile moderne de informare. 

Proiectul de Competitivitate din Moldova este rezultatul cooperării dintre USAID și Guvernul Suediei, scopul căreia este de a susține eforturile Moldovei de a promova o economie puternică, diversificată și orientată spre export, prin creșterea competitivității și eficienței în industriile-cheie din Moldova. Proiectul asistă în Moldova industriile de importanță economică și socială majoră, și anume: industria vitivinicolă combinată cu turismul, industria ușoară (confecții grupate cu fabricarea încălțămintei), industria tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC), alături de inginerie și industriile creative. Toate acestea sunt orientate spre export și reprezintă împreună 13% din PIB și 40% din exporturile moldovenești.

Sorina REMENTOVA