O duminică inundată de flori, la Cimişlia

Ediţia a cincea a tradiţionalei Expoziţii–Târg cu genericul „Parada Florilor”, desfăşurată duminica trecută la Cimişlia,  a întrunit o mulţime de admiratori ai frumosului nu numai din acest oraş, din majoritatea localităţilor raionului în cauză, ci şi din cele mai diverse colţuri ale Republicii Moldova, precum şi din două judeţe ale României – Prahova şi Satu Mare.

Președintele raionului Cimișlia, Iovu Bivol, a fost cel care a dat startul manifestărilor incluse în programul Expoziţiei cu vânzare „Parada Florilor”. Vorbind despre popularitatea în permanentă creştere a evenimentului organizat de jumătate de deceniu de către consiliul raional de aici, demnitarul a ţinut să menţioneze următorul fapt: dacă, la prima ediţie, în 2013, au participat 18 producători de flori din opt raioane ale Republicii Moldova, la cea actuală şi-au anunţat prezenţa de două ori mai mulţi cultivatori de flori, arbori şi arbuşti decorativi din 11 unităţi teritorial-administrative ale ţării noastre, inclusiv din municipiul Chişinău.

„Încercăm, prin această Expoziţie–Târg, a subliniat Iovu Bivol, să altoim dragostea pentru frumos, să stimulăm producătorii de flori autohtoni şi să încurajăm toată lumea bună să se ocupe de cultivarea acestor plante, a arborilor şi a arbuştilor decorativi”.

Printre persoanele oficiale ale evenimentului s-a numărat şi deputatul Dumitru Diacov, care a spus că, de fapt, a venit la Cimişlia nu în calitate de reprezentant al Legislativului ţării, ci ca unul dintre băştinaşii acestor meleaguri, fiindcă, atunci când el s-a născut, satul său natal, Başcalia, se afla în componenţa acestui raion.

Unul dintre oaspeţi a fost Grieb Csaba Francisc, primarul oraşul Tâşnad din judeţul Satu Mare, România, care a adresat un cuvânt de salut asistenţei.

„Am auzit multe lucruri bune despre oraşul Cimişlia din Republica Moldova, a spus el. Dar ceea ce văd aici depăşeşte toate aşteptările mele. Amploarea sărbătorii este deosebită şi eu vă felicit din toată inima cu ocazia organizării unui asemenea eveniment”.

Un alt primar, Gheorghe Răileanu, edilul-şef al oraşului Cimişlia, a ţinut să sublinieze că organizarea unor asemenea manifestări vine să aducă bucurii în suflete şi să creeze clipe de odihnă spirituală.

După discursurile persoanelor oficiale, a urmat parada propriu-zisă, la care au participat peste 500 de copii deghizaţi în cele mai diferite flori: bujori, trandafiri, lalele, garoafe, păpădii etc.

Rând pe rând, au defilat coloane de elevi în costume floristice de la Gimnaziul „Sergiu Coipan” din satul Selemet, de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, de la Gimnaziul „Aleksandr Puşkin”, de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” (toate trei instituţii din centrul raional), de la Liceul Teoretic „Hyperion” din localitatea Gura Galbenei, de la gimnaziile Cenac şi „Ştefan cel Mare” din satul Mihailovca, de la Liceul internat cu profil sportiv Lipoveni, de la gimnaziile Porumbrei, Sagaidac, „Tudor Strişcă” din Satul Nou, „Dimitrie Cantemir” de la Ialpujeni, de la gimnaziile Batâr, Troiţcoe şi „Constantin Stere” din comuna Javgur.

În continuare, fiecare colectiv de elevi a prezentat diverse numere artistice compuse din cântece şi dansuri având ca temă florile, programul artistic al copiilor încheindu-se cu o horă mare în care s-au prins şi adulții.

Un juriu special a dat apreciere costumelor şi altor accesorii confecţionate de către elevi sub îndrumarea profesorilor, cele mai originale dintre acestea fiind premiate.

De o atenţie deosebită din partea vizitatorilor s-a bucurat, spre exemplu, o bicicletă înfrumuseţată cu flori de către persoanele cu necesităţi speciale care frecventează cercul „Alături de Ei” de la Instituţia publică „Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia”.

Pe  întreaga lungime a bulevardului Ștefan cel Mare din orașul Cimișlia, 35 de cultivatori de flori din 11 raioane ale Republicii Moldova au expus spre comercializare roadele muncii lor de mai multă vreme: plante, arbori, arbuști decorativi, material semincer.

Tot aici, 18 meșteri populari din întreaga ţară şi-au prezentat expoziţiile bogate în  lucrări de artizanat.

Iar pe Scara Prahova din apropiere, construită cu susţinerea financiară a Consiliului Judeţean Ploieşti, România, un grup de studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chișinău a pictat tablouri pe tot parcursul evenimentului, după care lucrările lor au fost expuse la Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă din preajmă, putând fi vizionate nu numai duminica precedentă, ci şi în următoarele zile.

Programul sărbătorii a  prevăzut şi organizarea concursului pentru cea mai bună prezentare a cultivatorilor de flori, arbori şi arbuşti decorativi. O comisie specială în frunte cu Gheorghe Netedu, vicepreşedinte al raionului Cimişlia, a acordat diplome de onoare şi cadouri după cum urmează: pentru locul întâi – Verei Goraș din satul Malcoci, raionul Ialoveni; pentru locul doi – Eufrosiniei Filimon din oraşul Cimișlia; pentru locul trei – lui Vasile Şveţ din localitatea Gura Galbenei, raionul Cimişlia.

Pe parcursul celor câteva ore cât a durat Expoziţia–Târg „Parada Florilor”, buna dispoziţie a celor prezenţi a fost susţinută de către colective artistice din localitate (Fanfara Consiliului Raional, Orchestra de muzică populară „Rapsozii Cimişliei”, elevii Şcolii de arte şi Ansamblul de dansuri populare „La izvor”), dar şi de peste hotarele raionului ( duetul „ACORD” din Chişinău, Jazz–Orchestra „Bravissimo” de la Ungheni, Orchestra „Spicuşor” a Universităţii Agrare de Stat din Chișinău).

Ion CIUMEICĂ