Moldovenii studiază experienţa italienilor în domeniul panificaţiei

Circa 20 de persoane din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir şi Cimişlia au început, din data de 17 aprilie 2018, să studieze experienţa italiană  în cadrul unui proiect lansat de către Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, în parteneriat cu antreprenorul italian Albino Irali și cu „Green Projects” SRL.

Cursurile de formare profesională în domeniile brutărie–patiserie–preparare de produse făinoase, se menţionează într-un comunicat de presă, se desfășoară în mod gratuit, prin metoda exersării, în cadrul master-class-urilor oferite de către profesori cu renume din Provincia Novara, Italia. Acestea au drept obiectiv formarea  profesioniștilor de calificare înaltă pentru angajatorii locali și internaționali.

La primul curs, general, s-au înscris și au venit să învețe să coacă pâine şi varii produse de panificaţie caracteristice brutăriei italiene, după rețete din această ţară, 17  antreprenori din patru raioane ale regiunii de sud a Republicii Moldova (Basarabeasca, Cantemir, Cahul şi Cimișlia), care dețin restaurante, mori, brutării și care activează în sfera respectivă, tineri care doresc să inițieze o afacere în domeniile brutărie și patiserie, precum și elevi ai Școlii profesionale din orașul Cimișlia.

Prezentă la evenimentul de lansare a cursurilor, Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, a ținut să sublinieze că instruirile sunt parte a proiectului „Non Solo Pane” („Nu doar pâine”), inițiat și implementat în Regiunea de Dezvoltare Sud de către antreprenorul italian Albino Irali și compania „Green Projects” SRL, în parteneriat cu instituţia pe care domnia sa o conduce.

Reprezentanții Provinciei Novara din Italia, cu care ADR Sud a semnat acum cinci ani un Acord de colaborare, au venit în sudul Republicii Moldova pentru a transpune în viață intenția lor de a investi în capitalul uman al țării noastre și de a acorda suport sub formă de instruire gratuită agenților economici care au deja deschise sau intenționează să inițieze afaceri în domeniul panificației și al patiseriei.

„Prin intermediul acestui proiect, ne propunem drept obiectiv creșterea competitivității economice a Regiunii de Dezvoltare Sud prin consolidarea capacităților antreprenoriale și profesionale în domeniile brutărie și patiserie”, a declarat Maria Culeşov.

Pe de altă parte, Claudio Li Calzi, directorul  SRL „Green Projects”, a specificat că ideea implementării acestui proiect vine de la un antreprenor italian pe nume Albino Irali, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante din Italia.

Apropiindu-se de vârsta de pensionare, acesta s-a gândit că ar fi bine să transmită harul său și secretul fabricării unei pâini de calitate, gustoasă și sănătoasă, altor meseriași din breasla brutarilor sau tinerilor care ar dori să îmbrățișeze și să practice această specialitate. Și cum pâinea a depășit deja toate frontierele, devenind un produs universal, dar păstrând, totodată, în ea istoria și cultura unui popor, partenerii noștri italieni, care sunt conștienți de faptul că avem aceleași rădăcini romanice, s-au orientat spre piața Republicii Moldova, unde, cu siguranță, este încă loc de mai bine.

Așadar, pentru a redresa situația și a crește competitivitatea acestui produs pe piața ţării noastre, făcându-l să fie unul sănătos și benefic, italienii au dorit să se asigure de sprijinul ADR Sud în ceea ce privește crearea unui cadru de formare profesională și de susținere a agenților economici din Regiunea de Dezvoltare Sud, care activează în domeniul panificației și patiseriei.

La rândul său, ADR Sud s-a arătat deschisă spre o colaborare eficientă pe segmentul dat și a acceptat propunerea partenerilor italieni. Specialiștii Agenţiei au evaluat necesitățile antreprenorilor din regiune care activează în domeniu și au identificat persoanele care doresc să se perfecționeze.

Astfel, Sergiu Cazacu, bucătar-șef la restaurantul „Autoland” din orașul Cimișlia, susține că, deși anterior a activat în Italia și are deja o experiență în acest sens, a acceptat să vină la cursurile în cauză pentru a mai „fura” din tainele meseriei. Or, zice tânărul, întotdeauna există loc de mai bine și oricât ai fi de bun, nu strică să înveți iar și iar. Totodată, Sergiu își propune să aplice cele învățate  aici, acasă, în Republica Moldova.

„Vreau să aplic metodologia italiană de fabricație a pâinii și a produselor de panificație utilizând făină de origine autohtonă de o calitate înaltă, precum și alte produse fabricate în țara noastră. Astfel, cred că acest produs va fi accesibil ca preț și va aduce o plusvaloare economiei naționale”, susține tânărul bucătar de la Cimișlia.

Și Ecaterina Adăscăliță din satul Cania, Cantemir, s-a angajat să suporte pe cont propriu niște cheltuieli suplimentare de transport, circulând zilnic, pe durata a trei săptămâni, la Cimișlia. „Activând în calitate de antreprenor și având în proprietate o moară și o brutărie, sunt interesată să particip la aceste cursuri pentru a-mi ridica gradul de calificare, a diversifica producția și a face față concurenței. Astăzi, cumpărătorul optează tot mai mult pentru un produs nu doar gustos, ci și de calitate, sănătos. De aceea, am  găsit de cuviință să nu ratez această oportunitate de a învăța noi tehnologii pe care să le aplic după aceea la propria întreprindere”, afirmă antreprenoarea.

Evenimentul de lansare a cursurilor a culminat cu semnarea unui Acord de parteneriat între ADR Sud și compania „Green Projects” SRL pentru implementarea proiectului „Non Solo Pane”. După care a urmat o vizită în laboratorul de creație al profesorului italian Giovanni Meli, unde oaspeții și participanții la instruiri au avut posibilitatea de a se familiariza cu utilajul cu care vor opera pe durata cursurilor.

Totodată, cei prezenți au avut parte de o degustare a produselor de panificație italiene – pizza, focaccia, crostata ș. a., preparate conform tehnologiei de fabricație din Peninsula Apennină din făină și alte produse de origine autohtonă.

Ion CIUMEICĂ