La Cahul a fost inaugurat un Centru Multifuncțional

Săptămâna trecută, la Cahul a fost deschis un Centru Multifuncţional modern pentru perfectarea şi eliberarea actelor.

La cele 23 de ghişee, oamenii pot beneficia de aproximativ o mie de servicii publice. Investiţia s-a ridicat la două milioane de lei, bani alocaţi din bugetul Agenţiei Servicii Publice.

„Crearea acestei instituții și serviciile prestate prin intermediul centrului multifuncțional se încadrează în obiectivele programului de guvernare, ale reformelor și, nu în ultimul rând, ale angajamentele pe care le avem față de Uniunea Europeană, mă refer înainte de toate la Acordul de Asociere. Cetățenii noștri care merg peste hotare văd cum funcționează anumite lucruri acolo și își doresc ca aceste lucruri să fie și acasă. Prin aceste instituții oamenii au un criteriu de comparație și zic: uitați-vă, și la noi este că și în Uniunea Europeană”,  a menționat Nicolae Dandiș, edilul-șef al municipiului Cahul.

„Avantajul creării Centrului Multifuncțional este că toate serviciile publice sunt deservite într-un singur loc. Cetățenii care doresc servicii cadastrale, servicii de evidență a populației, acte de proprietate, acte de stare civilă, licența pentru diferite domenii de activitate, pot să se adreseze la Centru pentru a fi deserviți. Scopul creării Centrului Multifuncțional este să eliminăm cozile, dispunem de rândul electronic și programare telefon sau online” a comunicat Adrian Galaju, șeful noului Centru Multifuncțional.

Edificiul se află în centrul orașului și este accesibil pentru cetățeni. Anterior, clădirea a găzduit Serviciul eliberare a actelor de identitate și Secția înmatriculare a transportului și calificare a conducătorilor auto.

Oamenii spun că, odată cu deschiderea Centrului multifuncţional de la Cahul, nu vor mai pierde timp, dar şi bani pentru a-şi putea perfecta actele.

„E bine că se află pe loc şi nu trebuie să umblăm de aici, acolo. Câştigăm ceva timp. Până acum, Oficiul stării civile era într-o locație, după asta trebuia să mergi în altă parte. Acum e mai bine”, spune un cetățean.

„Foarte, foarte bine. Mai bine de atât nu se poate. Am observat că este şi sală de aşteptare. Ceva în stil european”, adaugă altul.

„Foarte bine că este aşa loc unde putem să venim şi deodată să facem tot ce ne trebuie. Până acum era mai greu, trebuia să vii dis-de-dimineață şi să aştepţi la rând”, zice al treilea cetățean care aștepta cu bonul în mână.

Ghişeul Unic de la Cahul este chiar mai modern decât cel amenajat, anul trecut, la Străşeni. Aici va funcţiona un nou serviciu, unde viitorii şoferi vor putea susţine examenul teoretic şi practic la şcoala auto.

„Zilele de examinare sunt marţi şi joi, fiecare vine aici, se aşează la calculator, lucrează, apoi îi apare rezultatul admis sau respins. După asta mergem la proba practică. Pentru proba practică a fost instalat şi un poligon modern. Poligonul este unul modern, nu mai este rampa care era cândva, din metal. Este mai uşor pentru cei care susţin proba”, a menţionat şeful Secţiei înmatriculare transport auto, Valeriu Niculencov.

Agenția Servicii Publice a fost creată de Guvern, la sfârşitul lunii aprilie. Noua structură a preluat prin absorbție atribuţiile Camerei Înregistrării de Stat, Camerei de Licențiere, Întreprinderii de Stat „Cadastru” și ale Serviciului Stare Civilă.

Sorina REMENTOVA