Dezbaterile, tot mai populare în rândul elevilor din raionul Cimişlia

Având la temelie tradiţii puternice şi de lungă durată, dezbaterile devin, cu fiecare an de studii, tot mai populare în rândurile elevilor din instituţiile educaţionale ale raionului Cimişlia.

Drept dovadă servesc şi recentele competiţii raionale de dezbateri, care s-au desfăşurat, vinerea trecută, la Centrul de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia.

După cu am fost informaţi de către Cristina Arabadji, coordonatoare a dezbaterilor în Regiunea Sud a Republicii Moldova, la întrecerile desfăşurate pe data de 13 aprilie curent au fost antrenaţi 47 de copii, membri a 12 echipe din gimnaziile  Batâr, Gradişte, Porumbrei, Sagaidac, Selemet, „Ştefan cel Mare” din Mihailovca, „Tudor Strişcă” din localitatea Satul Nou, precum şi de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia.

Pe rol de observatori s-au aflat membrii echipei de dezbateri de la Gimnaziul din satul Cenac, care au început să practice aceste competiţii relativ nu demult şi care au venit să acumuleze experienţa necesară.

Tema pusă în discuţie a fost una extrem de interesantă: „Sexului feminin îi este mai greu în viaţă decât celui masculin”.

Fiecare dintre cele 12 formaţii a jucat câte două runde: în una a fost în rolul de afirmatoare, în alta a evoluat în calitate de negatoare. Şi într-un caz, şi în celălalt, elevii au venit cu argumente serioase pentru elucidarea subiectului supus dezbaterilor.

În conformitate cu punctajul acumulat pe parcursul celor două runde,  în finală s-au calificat echipele „Enigma” de la Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din satul Mihailovca şi „Milky Way” de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Cimişlia.

Întâlnirea decisivă a fost câştigată de către elevii din Mihailovca. Iată componenţa formaţiei învingătoare: vorbitoarea nr. 1 – Daniela Cârchelan, vorbitoarea nr. 2 – Ana Corlăteanu, vorbitoarea nr. 3 – Ana Grib.

Echipa din centrul raional, pentru care au jucat Doina Chilat (vorbitoarea nr. 1), Solvita Grâu (vorbitoarea nr. 2) şi Marina Cobâleanschi (vorbitoarea nr. 3) s-a mulţumit cu locul secund.

Colegiul de arbitri a stabilit şi Topul 10 al celor mai buni vorbitori. Din acesta fac parte: locul întâi – Ana Grib de la Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din Mihailovca, locul doi – Daniela Cârchelan din aceeaşi instituţie de învăţământ, locul trei – Solvita Grâu de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Cimişlia, locul patru – Ana Corlăteanu de la Mihailovca, locul cinci – Andreea Tomescu din comuna Gradişte, locul şase – Marina Cobâleanschi de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Cimişlia, locul şapte – Natalia Borzin din Gimnaziul Batâr, locul opt – Doina Chilat de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din Cimişlia, locul nouă – Mădălina Spânu din localitatea Batâr, locul zece – Valeria Corlăteanu de la Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou.

Învingătorii au fost distinși cu medalii, cupe, diplome şi carnete de însemnări.

Ion CIUMEICĂ