BC „Gama–Sind” Cahul joacă în finala mare

Baschet Club Gama–Sind din Cahul a obţinut dreptul de a evolua în finala mare a Campionatului Republicii Moldova, Divizia Naţională, la această probă sportivă, asigurându-şi astfel cel puţin medaliile de argint ale actualei ediţii a competiţiilor.

Aceasta s-a întâmplat după ce baschetbaliştii din sudul ţării s-au impus în semifinale, cu scorul general de 3:1, în faţa reprezentativei Şcolii sportive „Speranţa” din Chişinău.

Cititorii noştri au fost informaţi despre faptul că, după primele două întâlniri dintre aceste formaţii, disputate în capitala Republicii Moldova, scorul era egal – 1:1 (a se vedea amănunte în articolul „BC Gama-Sind Cahul continuă lupta pentru medalii” din „Gazeta de Sud” de la 16 martie 2018).

Au urmat alte două partide între echipele în cauză, de astă dată în sala Şcolii sportive nr. 1 din municipiul Cahul.

În primul meci, gazdele au început jocul în mare forţă şi superioritatea lor, după jumătatea timpului regulamentar, era deja destul de evidentă – 51:38. În repriza a treia, cahulenii şi-au mărit avantajul cu încă patru puncte. Şi chiar dacă în ultimul interval de joc oaspeţii s-au activizat simţitor şi au reuşit să se impună (30:23), ei nu au fost în stare să salveze soarta partidei. BC Gama-Sind şi-a adjudecat o victorie clară cu scorul final de 102:87.

Şi mai evidentă a fost superioritatea gazdelor în cea de-a patra întâlnire, care s-a dovedit a fi decisivă pentru determinarea învingătorului seriei. Cahulenii nu le-au lăsat nici o şansă chişinăuienilor. Mai întâi, ei au câştigat, destul de convingător, prima parte a jocului – 29:16, apoi şi cea de a doua – 27:14. În cea de-a treia repriză a fost fixată egalitate – 30:30, pentru ca în ultimele 10 minute să învingă, ce-i drept, la limită, din nou gazdele – 27:26. Astfel, fluierul final a înregistrat victoria Baschet Club Gama-Sind Cahul cu scorul de 113:86.

Cu un total de trei succese în patru meciuri disputate, formaţia din sudul ţării şi-a asigurat dreptul de a evolua în finala mare a Campionatului naţional la baschet masculin, eşalonul superior.

După cum informează Federaţia de profil din Moldova, meciurile decisive din cadrul fazei play-off pentru medaliile de aur şi de argint vor începe mâine, 21 aprilie, când, în sala sportivă a Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din municipiul Bălţi, se vor întâlni formaţia locală BC Basco  şi Baschet Club Gama–Sind Cahul.

Alte trei întâlniri sunt programate pentru 28 aprilie (tot la Bălţi), pentru 5 şi 12 mai (ambele în sala Şcolii sportive nr. 1 din municipiul Cahul).

În caz de necesitate, va avea loc şi cea de-a cincea partidă, deoarece Regulamentul competițiilor prevede că titlul de campioană va reveni  echipei care va obţine trei victorii.

Ion CIUMEICĂ