Asistență directă din partea Uniunii Europene pentru municipiul Cahul

La 17 aprilie curent, directorul Comisiei Europene pentru Vecinătatea Estică a UE, Lawrence Meredith, împreună cu Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, și alți oficiali, au efectuat o vizită de lucru la Cahul. Aceștia s-au întâlnit cu autoritățile locale, cu studenți ai Universității din Cahul, cu agenți economici și cu rezidenți ai Incubatorului de Afaceri înființat recent cu sprijinul UE.

În cadrul vizitei, Lawrence Meredith a exprimat intenția UE de a oferi asistență și a crea premise de dezvoltare în raioanele Cahul și Ungheni, care vor aduce beneficii palpabile vieții cetățenilor și le va oferi posibilitatea de a trăi și lucra aici, acasă.

În cadrul întrevederii cu primarul Nicolae Dandiș, a fost discutată asistența din partea UE pentru municipiul Cahul, cel mai important oraș din sudul țării, ca pol important de creștere și dezvoltare regională. Primarul a mulțumit delegației din partea UE pentru suport și asistența oferită, ca urmare a demersurilor și nevoilor urbei noastre, pentru crearea premiselor de dezvoltare pe termen lung a orașului și a regiunii, subliniind importanța acestor proiecte concrete și pentru consolidarea opțiunii europene a Republicii Moldova, se menționează într-un comunicat al Primăriei.

Oficialii Europeni au avut o întâlnire și cu președintele raionului Cahul, Ion Groza, care a apreciat înalt decizia UE de a fi alături de Cahul și a oferi sprijin în creșterea economică a regiunii, precum și pentru a implementa cu succes practici de dezvoltare și susținere a locuitorilor.

Cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova are ca scop să aducă beneficii cetățenilor țării noastre. Rezultatele concrete obținute includ: oferirea sprijinului pentru 5000 de întreprinderi, creând peste 1500 de locuri noi de muncă; facilitarea oportunităților de afaceri prin înființarea a opt incubatoare de afaceri în toată țara, inclusiv unul în Cahul; reabilitarea a 700 de kilometri de drumuri în întreaga țară; îmbunătățirea eficienței energetice a grădinițelor, școlilor, a unui liceu din raionul Cahul, permițând reducerea facturilor pentru gaz/energie; reabilitarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare pentru peste 14.000 de locuitori din Cahul și din satele învecinate.

Cu prilejul acestei vizite, Lawrence Meredith și Peter Michalko au susținut și o conferință de presă, în cadrul căreia au anunțat decizia precum că municipiul Cahul este selectat ca zonă pilot pentru asistență directă din partea UE pe proiecte de dezvoltare.

Sorina REMENTOVA