IN MEMORIAM Omagiu adus actorului Grigore Grigoriu

 

Aflându-ne în ajunul Paştelui Blajinilor, când îi pomenim pe cei dragi sufletelor noastre, să nu uităm şi de faptul că, la 4 aprilie 2018, cunoscutul actor de teatru şi cinema, Grigore Grigoriu, născut pe meleagurile Căuşenilor, ar fi împlinit 77 de ani.

Cu această ocazie, la baştina artistului a fost organizată comemorarea lui, despre care comunică portalul causeni.md.

Nu știm dacă am putea spune ceva în memoria lui Grigore Grigoriu fără să mai citam încă o dată ceea ce declara chiar el: „Viaţa niciodată n-a fost uşoară, dar trebuie să fim liberi şi să privim lumea cu ochi de copil, căci acesta e binele. În creaţia noastră, nu e nevoie să ne axăm pe nedesăvârşirea omenească; trebuie să iubim, să fim fideli, să mergem spre ideal, chiar şi neavând un dram de speranţă, fiindcă doar astfel vom ajunge la ceva”.

Grigore Grigoriu a reușit să fie liber, să creeze, să-și trăiască propriul destin cu demnitate și dragoste de viață. A reușit să guste din faima sa, a reușit să iubească și să fie iubit.

La mijlocul săptămânii precedente, el trebuia să atingă răbojul a două cifre identice – 7 şi 7. Probabil, și la această vârstă ar fi jucat un rol în teatru sau film, pentru că așa a fost Grigore Grigoriu, așa îl descriu colegii, prietenii, familia: un bărbat, un actor cu ambiţie şi caracter.

Marele regizor Emil Loteanu îl asocia într-un interviu cu un „Diamant”, care este greu de șlefuit, dar care are o valoare enormă. Poate datorită faptului că Grigore de mic copil a muncit, pentru a-și ajuta familia, poate anume asta l-a călit?

După absolvirea şcolii medii, tânărul înzestrat cu un vădit talent a devenit actor amator pe scena Teatrului popular din oraşul Căuşeni. În pofida faptului că nu a făcut şcoală de actorie, doar datorită talentului său deosebit, şi-a croit un drum în lumea artei, acumulând cunoştinţe şi practică pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde fusese angajat în anul 1959.

Peste şapte ani după aceea, a început colaborarea lui Grigore Grigoriu cu studioul cinematografic „Moldova-film”, când debutează în pelicula „Poienile roşii„, regizată de Emil Loteanu. Anume acestuia se datorează descoperirea şi afirmarea lui Grigore Grigoriu ca actor de talie mondială.

În anul 1970, consângeanul nostru a devenit membru al trupei Teatrului „Luceafărul” din Chişinău.

După care au urmat aprecierile: Titlul „Artist Emerit” – în anul 1976; Medalia „Meritul Civic” – în anul 1992; Ordinul „Gloria Muncii” – în anul 2002.

Scriitorul Alexandru Gromov afirma că Grigore Grigoriu „era un om de o sensibilitate aparte, dinamic, iubitor de viaţă, dispus mereu să rişte”.

Marele vis al actorului de la Căuşeni a fost să joace rolul domnitorului Ioan Vodă cel Cumplit, să mai producă un film despre haiduci, unde avea să joace rolul principal, de căpetenie a acestora.

N-a reuşit. Dar, după cum afirma Tudor Tătaru, Grigore Grigoriu „a fost haiduc până la sfârşit. A fost un mare actor, care trebuia să se filmeze zi şi noapte. A fost un om al culturii”.

Cu prilejul comemorării lui Grigore Grigoriu, s-a menţionat că la Căușeni există multe motive să-l aprecieze și să se mândrească cu el, pentru că s-a născut pe aceste meleaguri, pentru că în casa de cultură din localitate și-a manifestat, prima oară, talentul, pentru că aici i-a fost casa, masa și MAMA.

Pentru toate câte a realizat și ne-a lăsat moștenire Grigore Grigoriu, băştinaşii  îi sunt profund recunoscători.

Ion CIUMEICĂ