Festivalul-concurs al colectivelor de teatru școlar

În mod tradiţional, în plină primăvară, Direcţia învăţământ general a Consiliului Raional Cimişlia organizează festivalul-concurs al colectivelor de teatru şcolar cu  genericul „Trăieşte-ţi clipa”.

De astă dată, în sala de festivităţi a Şcolii de arte din oraş şi-au anunţat prezenţa trupe de tineri artişti amatori din 11 instituții educaţionale din acest raion.

Potrivit moderatoarei evenimentului, Larisa Cecati, specialistă principală la Direcţia învăţământ Cimişlia, trupele de elevi au evoluat în funcție de vârstă.

Astfel, la categoria de 8-12 ani, în scenă şi-au făcut apariţia următoarele colective:  teatrul de păpuși condus de Ana Aramă de la Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din centrul raional (spectacolul „La școala animalelor”); „Prichindel” (conducătoare Maria Moraru) de la Gimnaziul „Sergiu Coipan” din satul Selemet, cu spectacolul „Motanul năzdrăvan”; „Guguță”, dirijat de Valentina Răzmeriţă de la Liceul Teoretic „Hyperion” din localitatea Gura Galbenei (piesa „Găinușa Porumbacă”); „Prichindel ” în frunte cu Veronica Tataru de la Gimnaziul  Gradiște, care a montat lucrarea „După faptă și răsplată ”; teatrul profesoarei Natalia Moraru de la Gimnaziul „Tudor Strișcă” din Satul Nou (spectacolul „Boțul de aur din Humulești”.

Vârsta de 13-15 ani a fost reprezentată de: trupa în frunte cu Irina Graur de la  Gimnaziul „Sergiu Coipan” de la Selemet, cu piesa „Pupăza din tei”; colectivul „Veseluș”, condus de Valentin Corlăteanu de la Gimnaziul din comuna Hârtop  (spectacolul „Prostul râde singur de prostia lui”); teatrul dirijat de Valentina Axinte de la Gimnaziul „Ștefan cel Mare” din satul Mihailovca, care a prezentat un fragment din lucrarea „Frunze de dor”.

 

Colectivul teatral „Luceafărul”, coordonat de Tatiana Purcaci de la Liceul Teoretic „Hyperion” din Gura Galbenei, a evoluat în categoria 16-19 ani, jucând spectacolul „La examenul de BAC”.

La festivalul-concurs „Trăieşte-ţi clipa” au participat şi două grupe mixte – colectivul „Orfeu”  al Marinei Berdianu de la Gimnaziul Cenac, cu piesa „Un extraterestru în codru”, şi trupa „Picii”, condusă de Maria Gulaga de la Gimnaziul  Batâr, care a prezentat spectacolul „Visul lui Ion ori Viața școlii”.

Anume aceste două ultime teatre au fost recunoscute drept cele mai bune. Juriul a acordat locul întâi colectivului „Picii” de la Batâr, care este filială a Centrului raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia. Locul secund a revenit colectivului „Orfeu” de la Cenac. Pe locul trei s-a situat colectivul „Veseluş” de la Hârtop.

Au fost desemnate şi topurile celor mai buni trei interpreţi ai rolurilor feminine şi masculine. Pentru măiestria actoricească de care au dat dovadă, au fost distinse  următoarele eleve: Mihaela Moldovanu şi Selena Zmeu (ambele de la Gimnaziul Cenac), Daniela Cobâleanschi (Gimnaziul Hârtop). La băieţi, s-au evidenţiat David Fiodorov (Gimnaziul Batâr), Petru Dulap (Gimnaziul „Ştefan cel Mare” din satul Mihailovca) şi Iannis Angelos Mocanu (Gimnaziul „Tudor Strişcă” din Satul Nou).

„În genere, trebuie spus că elevii au dat dovadă de o pregătire excepțională, că avem adevărate talente ghidate de conducătorii de cercuri din instituțiile educaționale raionale”, a concluzionat Larisa Cecati, specialistă principală la Direcţia învăţământ general din cadrul Consiliului Raional Cimişlia.

Ion CIUMEICĂ