O zi plină de umor la Batâr, Cimişlia

La 1 aprilie curent, de Ziua păcălelilor, localitatea Batâr din raionul Cimişlia a fost gazda tradiţionalului Festival-concurs de satiră şi umor cu genericul „Zâmbiţi, vă rog”.

Patru colective artistice şi-au demonstrat măiestria în cadrul ediţiei ordinare a Festivalului-concurs de creaţie umoristico-satirică, ce se organizează, de mai mulţi ani, în satul Batâr.

Primii şi-au făcut apariţia în scena Casei de cultură din localitate artiştii Teatrului dramatic „Ghioceii” din comuna Mingir, raionul Hânceşti. După cum avea să menţioneze în finalul manifestării preşedinta juriului, Diana Dicusarî, directoarea Centrului Naţional de Conservare şi de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial din municipiul Chişinău, aceştia sunt bine cunoscuţi pentru evoluările lor de excepţie nu numai în Republica Moldova, ci şi în dreapta Prutului, în România.

De astă dată, trupa tinerilor actori de la Mingir a prezentat, cu o măiestrie deosebită, mai multe episoade din spectacolul „Dănilă Prepeleac” după povestea cu aceleaşi titlu a lui Ion Creangă. Destul de comice au fost mai ales scenetele în care eroul principal se întrece, la diferite probe, cu Michiduţă, dar şi despre forfota incendiară din împărăţia necuraţilor.

Membrii Teatrului „Thalia” din comuna Hârtop, raionul Cimişlia, au bucurat cele câteva sute de spectatori cu două scenete hazlii despre obţinerea paşaportului românesc de către o femeie de naţionalitate rusă din ţara noastră şi despre realizarea, la un canal de televiziune din Spania, a unui reportaj referitor la tradiţiile populare din Republica Moldova, inclusiv la obiceiul ce ţine de scoaterea butoiului cu vin din beci.

Jocul plin de umor al hârtopenilor a generat nenumărate hohote de râs în rândurile asistenţei.

Actorii adulți de la Hârtop au fost urmaţi în scenă de generaţia tânără din aceeaşi localitate: colectivul Teatrului „Veseluşii” a venit în scenă cu o suită dramatizată compusă dintr-o serie de bucăţi artistice în care este luată în derâdere prostia omenească.

Programul Festivalului-concurs „Zâmbiţi, vă rog” s-a încheiat cu evoluarea gazdelor. Trupa „Batârenii” a jucat două minispectacole: unul despre căsătoria a doi tineri şi pregătirile legate de acest important eveniment din viaţa lor, altul oglindind călătoria cu autobuzul a unui grup de oameni care pleacă la piaţa pentru a comercializa diverse produse agricole şi nu numai.

Şi în cazul de faţă umorul a fost la înălţime, actorii reuşind să creeze multe clipe amuzante.

La finele manifestării, primarul de Batâr, Anatolie Spânu, a ţinut să aducă sincere şi calde mulţumiri tuturor participanţilor, înmânând diplome colectivelor teatrale, dar şi Dianei Dicusarî, directoarea Centrului Naţional de Conservare şi de Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, şi lui Alexei Harti, şeful Casei de cultură din localitate.

Preşedinta juriului, Diana Dicusarî, a menţionat că Festivalul-concurs de la Batâr a demonstrat încă o dată faptul cât de talentat este poporul nostru. Oaspetele de la Chişinău a venit cu propunerea de a organiza în raionul Cimişlia un seminar naţional privind arta teatralizată.

În aplauzele celor prezenţi, protagoniştilor spectacolelor umoristice le-au fost înmânate distincţiile meritate. Astfel, colectivul „Veseluşii” din comuna Hârtop a beneficiat de premiul „Cei mai tineri actori”. Teatrului „Batârenii” din localitate i s-a înmânat premiul „Simpatia publicului”. Premiul special al juriului a revenit trupei „Thalia” de la Hârtop.

Cei mai buni actori au fost recunoscuţi Ion Ninicu din comuna Hârtop, Ana Jerep şi Alexei Harti (ambii din satul Batâr).

Şi, în sfârşit, trofeul Festivalului-concurs „Zâmbiţi, vă rog” – chipul lui Tândală cioplit frumos în lemn – a revenit Teatrului dramatic „Ghioceii” de la Mingir, raionul Hânceşti. Premiul a fost înmânat de autorul acestuia, Tudor Creţu, meşter popular din oraşul Cimişlia.

Ion CIUMEICĂ