Simpozion dedicat Unirii de la 27 martie 1918

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la semnarea, de către Sfatul Ţării, a Actului Unirii Basarabiei cu Patria-mamă, România, în oraşul Cimişlia au fost organizate mai multe manifestări consacrate acestui eveniment de importanţă epocală pentru destinele noastre.

În data de 22 martie 2018, un local public din orașul Cimișlia a fost gazda simpozionului consacrat Centenarului Unirii din primăvara anului 1918. Acesta a fost organizat de către asociaţiile obşteşti „Academia Populară Cimişlia” şi Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, în baza deciziei Consiliului Orăşenesc Cimişlia, care a votat ca în teritoriul administrat de Primăria acestei urbe 2018 să fie declarat Anul Centenarului Marii Uniri, iar sub acest generic să fie desfăşurate toate activităţile cultural-sportive din localitate.

Festivitatea s-a bucurat de un interes mare, la ea fiind prezenți peste 70 de oameni, inclusiv mai multe personalităţi notorii din Chișinău, primari ai căror localităţi au semnat în acest an Declaraţia simbolică de Unire cu România, consilieri raionali şi orăşeneşti, alţi funcţionari publici, directori de şcoli, profesori, medici, lucrători din domeniul culturii, pensionari, elevi.

După un cuvânt de salut al lui Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia, doctorii în istorie Ion Negrei şi Anatol Petrencu de la Chişinău au prezentat două comunicări ştiinţifice cu privire la Unirea Basarabiei cu România de acum un secol.

Agenda a inclus și o sesiune de dezbateri, în cadrul căreia au vorbit mai mulţi invitaţi. Printre ei s-au numărat: Daniela Buga-Vacarciuc, lector la Academia de Administrare Publică din Chişinău; poetul şi prozatorul Nicolae Dabija, preşedinte de onoare al Asociaţiei obşteşti „Academia Populară Cimişlia”; Alecu Reniţă, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova; Anastasia Balmuş, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia; Iurie Reniţă, fost ambasador al ţării noastre la Bucureşti şi prin cumul în Muntenegru şi Serbia; Sergiu Suhan, consilier orăşenesc; Elena Garaba, profesoară de istorie în oraşul Cimişlia; Victor Strătilă, ex-vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate; Victor Stână, primar al satului Gura Galbenei; Anatolie Prohniţchi, preşedinte al Partidului Verde Ecologist din Republica Moldova etc.

Manifestarea s-a încheiat cu un mesaj de felicitare din partea elevilor de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Aceștia au interpretat, sub îndrumarea profesoarei Elena Mărgineanu, un buchet de melodii patriotice.