Marşul Centenar la Cimișlia

Manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la semnarea de către Sfatul Ţării a Actului Unirii Basarabiei cu România au continuat la Cimişlia în dimineaţa zilei de 27 martie.

Acestea au început cu Marşul Centenar de la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt spre bustul lui Mihai Viteazul. În fruntea coloanei era desfăşurat un imens Tricolor, asistenţa purtând steguleţe şi panglici de culori roşii, galbene şi albastre.

Aducând un omagiu înfăptuitorului Unirii pământurilor româneşti de la 1600, participanţii la miting au depus flori la bustul lui Mihai Viteazul.

Coloana s-a deplasat apoi la scuarul Mihai Eminescu, unde Anastasia Balmuş, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia, a povestit despre aleea de stejar, tei, mesteacăn şi alte specii de copaci care se înființează aici în memoria membrilor Sfatului Ţării, inclusiv a lui Nicolae Cernov din satul Ciucur-Mingir, care a votat Unirea de la 27 martie 1918.

Despre semnificaţia acestui act istoric a ţinut un discurs Ion  Danca, membru al Partidului Naţional Liberal din România.

Elevii Sergiu Achiruş şi Solvita Grâu de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din preajmă au declamat versuri eminesciene, după care s-au depus flori la bustul marelui nostru Poet Naţional.

În continuare, alaiul s-a deplasat la piatra comemorativă pe care sunt înscrise numele celor 10 cimişlieni căzuţi în războiul de la Nistru din 1992. Memoria acestora a fost cinstită printr-un moment de reculegere şi prin depunerea de flori la obelisc.

Ultimul punct al marşului a fost Scara Prahova, construită cu ajutorul Consiliului Judeţean Prahova din România. Şi aici s-a depus flori la monumentul consacrat eroilor neamului.

Pe tot parcursul itinerarului, mulţimea a scandat două sloganuri: „Trăiască, trăiască, trăiască şi-nflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!” şi „Jos hotarul de la Prut!”.

Miting festiv

Revenită lângă statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, lumea a asistat la depunerea de flori la monumentul acestuia, dar şi la un miting festiv dedicat sărbătorii.

În cadrul lui au ţinut discursuri: Anastasia Balmuş, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia; Andrei Vacarciuc, fost deputat în Parlamentul ţării noastre; Corina Musteaţă, elevă la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din oraşul Cimişlia; Viorel Badea, senator român; Claudia Lupu, profesoară de istorie în oraşul Vălenii de Munte din judeţul Prahova; Florina Ene, directoare a Centrului cultural din aceeaşi localitate; Elena Garaba, profesoară de istorie în oraşul Cimişlia.

În timpul discursurilor, de mai multe ori, s-a făcut auzită aclamaţia „Unire!”.

Concert de sărbătoare

După încheierea mitingului, a fost prezentat un bogat concert de sărbătoare cu participarea rapsozilor Vasile Popovschi şi Leonid Nenescu, artişti amatori din raionul Cimişlia, a ansamblurilor vocale „Cimişarii” şi „Legenda”, a colectivului de dansuri „Stejăreii”, corului de copii de la Şcoala de arte.

De un succes binemeritat s-a bucurat evoluarea invitatului special, Ansamblul de cântece şi dansuri populare „Teleajenul” din municipiul Vălenii de Munte, judeţul Prahova, România, oraş care este înfrăţit, de mai multă vreme, cu Cimişlia.

Ion CIUMEICĂ