Ziua Mondială a Tuberculozei: Se caută lideri pentru o lume fără această maladie

În fiecare an, Ziua Mondială a Tuberculozei este consemnată pe 24 martie cu scopul de a crește gradul de conștientizare de către populație a consecințelor devastatoare ale tuberculozei (TBC) asupra sănătății, situației sociale și economice și pentru a intensifica eforturile de a pune capăt epidemiei globale de tuberculoză.

Data marchează ziua când dr. Robert Koch a anunțat, în 1882, că a descoperit bacteria care provoacă tuberculoza, care a deschis calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

În ciuda progreselor semnificative înregistrate în ultimele decenii, tuberculoza continuă să fie cel mai mare criminal infecțios din întreaga lume, luând peste 4.500 de vieți pe zi. Apariția tuberculozei multidrog–rezistente (MDR-TB) prezintă o amenințare majoră la adresa securității sănătății și ar putea scădea șansele în lupta împotriva tuberculozei.

 Situația epidemiologică prin tuberculoză

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, pe parcursul anului 2017, circa 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în 2016 au decedat peste 1,8 milioane de persoane. Tuberculoza a devenit, astfel, cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.

În 2016, aproximativ un milion de copii s-au îmbolnăvit de tuberculoză și 250.000 de copii au decedat de TB (inclusiv copiii cu TB asociată cu HIV).

Oricine poate contracta TB, însă boala prosperă printre persoanele care trăiesc în sărăcie, comunități și grupuri marginalizate și alte grupuri vulnerabile. Acestea includ: migranții, refugiații, minoritățile etnice, minerii și alte persoane care lucrează și locuiesc în zone cu risc sporit, persoanele în vârstă, familii cu mulți copii marginalizate etc.

Factori precum: malnutriția, sărăcia, salubritatea deficientă în combinație cu consumul de tutun și alcool, diabet zaharat – majorează riscul și crește receptivitatea la TBC. Pe parcursul ultimilor ani, în Republica Moldova se constată o tendinţă de stabilizare a situaţiei epidemiologice a tuberculozei, morbiditatea prin tuberculoză în anul 2017 se menţine la nivel înalt – 3358 de cazuri (2016 – 3576 de cazuri). Incidenţa globală prin tuberculoză în anul 2017 constituie 83,3 la 100.000 de locuitori (anul 2016 – 88,6 la 100.000 de locuitori). Mortalitatea prin tuberculoză în 2017 a constituit 7,9 la 100.000 populaţie (2016 – 9,4 la 100.000 de locuitori) (321 de cazuri în 2017 și 372 de cazuri în 2016). Doar 78 sută dintre bolnavii de tuberculoză sensibilă se tratează până la capăt, iar cea multidrog-rezistentă are o rată de succes de doar 66 la sută.

 Tuberculoza: cauzele și căile de transmitere

Tuberculoza este cauzată de o bacterie (Mycobacterium tuberculosis) care afectează cel mai des plămânii. Tuberculoza este vindecabilă și poate fi prevenită.

 Cine este cel mai expus riscului?

Tuberculoza afectează în cea mai mare parte adulții în cei mai productivi ani. Cu toate acestea, toate grupurile de vârstă sunt expuse riscului. Peste 95% din cazuri și decese sunt în țările în curs de dezvoltare.

 Simptomele comune ale TBC pulmonare active sunt tusea cu spută și ocazional cu sânge, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne.

 Tratament

Tuberculoza este o boală tratabilă și curabilă. Tuberculoza sensibilă la medicamente este tratată cu un curs standard de șase luni cu patru medicamente antimicrobiene care sunt furnizate însoțite de informație, supraveghere și sprijin pacientului de către un lucrător medical sau un voluntar instruit. Fără acest sprijin, aderența la tratament poate fi dificilă și boala se poate răspândi. Marea majoritate a cazurilor de tuberculoză pot fi vindecate atunci când medicamentele sunt furnizate și luate în mod corespunzător.

Între 2000 și 2016, au fost salvate aproximativ 53 de milioane de vieți prin diagnosticarea și tratamentul tuberculozei.

În Republica Moldova, în scopul reducerii poverii tuberculozei, inclusiv a tuberculozei rezistente la medicamente, a fost elaborat și aprobat Programul național de control al tuberculozei pentru anii 2016–2020 (HG. nr.1160 din 20.10.2016). Acest scop va fi realizat prin asigurarea accesului universal la servicii de prevenire, diagnostic și tratament de calitate și aplicarea intervențiilor strategice centrate pe pacient.

Obiectivele specifice ale programului includ:

  • Asigurarea accesului universal la diagnosticul precoce al tuturor formelor de tuberculoză, cu depistarea către finele anului 2020 a cel puțin 85% din numărul total estimat de cazuri cu tuberculoză multidrog–rezistentă;
  • Asigurarea accesului universal la tratament prin abordare centrată pe pacient cu obținerea ratei de succes printre cazurile noi de tuberculoză pulmonară bacteriologic confirmate de cel puțin de 85% şi printre cazurile noi cu tuberculoză multidrog–rezistentă nu mai joasă de 75% către anul 2020;
  • Realizarea activităților sinergice cu alte programe naționale de sănătate şi reducerea poverii TB/HIV până la 5%;
  • Asigurarea măsurilor de profilaxie în controlul tuberculozei și menținerea unei rate de vaccinare cu vaccinul antituberculos Bacillus Calmette–Guérin la naștere de cel puțin 95%;
  • Consolidarea capacităților sistemului de sănătate în scopul asigurării controlului eficient al tuberculozei;
  • Dezvoltarea și aplicarea instrumentelor noi și a intervențiilor inovative în domeniul controlului tuberculozei;
  • Consolidarea implicării comunității și a organizațiilor societății civile în controlul tuberculozei prin abordare centrată pe pacient.