Microbuzele din sate nu vor mai putea staționa în centrul orașului Cahul

Problema staționării ilegale a unităților de transport pasageri din satele raionului Cahul în centrul municipiului a fost discutată la o ședință comună a factorilor de decizie.

Potrivit cahul.md, ședința a avut loc recent, în cadrul vizitei de lucru a secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucătaru, în raionul Cahul. La ședință au participat președintele raionului, Ion Groza, vicepreședinții raionului, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Elena Daud, transportatorii din regiune.

Funcționarii au discutat cu transportatorii despre condițiile de transportare a pasagerilor, punctele de case de control, de îmbarcare și debarcare a pasagerilor, îmbunătățirea condițiilor Gării Auto. De asemenea, a fost abordată problema staționării ilegale a unităților de transport de pasageri din sate în centrul municipiului, creând astfel ambuteiaje; despre necesitatea creării spațiilor de parcare, precum și respectarea orarelor bine stabilite ale rutelor, pentru a nu perturba traficul în centrul orașului și pentru deservirea în siguranță a cetățenilor.

„Cel mai aglomerat punct este Bulevardul Republicii, care creează ambuteiaje, vizavi de obiectul comercial situat în imediata apropiere. Am vorbit cu furnizorii acestor servicii că nu este  normal ca un timp îndelungat autobuzele să staționeze pe această stradă. Este important ca ei să îmbarce călătorii într-un timp scurt ca să nu creeze aceste obstacole. Bineînțeles, am avut o discuție și cu reprezentanții Consiliului Raional, inclusiv la nivelul ministerului de ramură.

Atât pentru Gara Auto, cât și pentru prestatori, este confortabilă această zonă, lumea preferă anume de acolo să plece către destinațiile care au nevoie, dar este important ca și în oraș să nu generăm alte probleme, așa că am discutat cu agentul economic care are dat în locațiune acel teren pentru Gara Auto, iar în zilele imediat următoare acesta ar trebui să vină cu niște soluții de amplasare a acestui punct și modul în care va fi amenajat. Și bineînțeles, împreună cu gările auto, să discute ce se va schimba la nivel de program.

De asemenea, multe unități de transport nici nu staționează la Gara Auto, ci în diferite locuri ale orașului, la întâmplare, mai exact, mai aproape de piață sau unde le este comod cetățenilor, lucru care este iarăși ilegal. În acest context, s-a vorbit despre lărgirea capacității, inclusiv de staționare pe teritoriul Gării. Primăria municipiului Cahul mai are și un proiect pe care vrea să-l dezvolte, sensul giratoriu vizavi de Gara Auto, care va micșora, de fapt, suprafața gării. Este important să creăm condiții bune cetățeanului, dar în același timp trebuie să ne gândim și la fluidizarea a tot ce înseamnă transport în raza municipiului. Toți transportatorii trebuie să știe foarte clar unde se află punctul de îmbarcare/debarcare, să nu staționeze la întâmplare. În caz contrar, vor fi aplicate sancțiuni, iar în felul acesta eu cred că o să îi responsabilizăm pe toți”, a declarat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

În context, Ion Groza, președintele raionului, și-a exprimat deschiderea pentru colaborare, evidențiind necesitatea stabilirii unei viziuni consolidate între transportatori, reprezentanții Gării Auto și administrația publică locală, menționând faptul că orice decizie luată trebuie să aibă drept scop primordial securitatea și beneficiul cetățenilor.

După întrevederea cu transportatorii, Serghei Bucătaru a efectuat vizite la Gara Auto și la casa de bilete „Busuioc” din municipiu.

Sorina REMENTOVA