Un registrator al Oficiului Teritorial Cahul, reținut de CNA

Doi bărbați, între care un registrator de la Oficiul Teritorial Cadastral Cahul, au fost reținuți de CNA și procurorii anticorupție într-un caz de escrocherie și exces de putere. Cei doi sunt bănuiți că, acționând în complicitate, ar fi înstrăinat ilegal două bunuri imobile, amplasate în municipiul Cahul, transmite CURENTUL.

Potrivit schemei puse la cale de cei doi, bărbații identificau proprietari de bună credință, pe care îi deposedau ilegal de apartamente, în baza unor hotărâri de judecată inexistente și a unui buletin de identitate fals. Două cazuri de acest fel au fost documentate de DGT Sud a CNA.

Schema funcționa în felul următor: în primul caz, registratorul ar fi înregistrat ilegal un apartament, fără a verifica autenticitatea buletinului de identitate și a extrasului hotărârii de judecată, prezentate de complicele său. Astfel, funcționarul, în mod conștient, nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu.

În cel de-al doilea caz, în baza aceluiași act de identitate fals și a unei alte hotărâri judecătorești inexistente, au fost deposedați de dreptul de proprietate succesorii legali ai unei persoane decedate. Ulterior, apartamentele erau înstrăinate prin intermediul unor persoane interpuse. Respectiv, primul apartament a fost înstrăinat ilegal cu 500.000 de lei, iar al doilea, cu 354.000 de lei, astfel fiind cauzate daune în proporții considerabile posesorilor de drept ai apartamentelor, precum și intereselor publice.

Ofițerii și procurori anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul și în biroul de serviciu al registratorului de la Oficiul Cadastral Teritorial Cahul. Urmare a acestora, au fost ridicate mai multe documente, înscrisuri ce păstrează urmele infracțiunilor, funcționarul fiind reținut pentru 72 de ore, iar celălalt bănuit se află deja în arest pentru 30 de zile.

Pentru faptele incriminate, legislația națională prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

 Sorina REMENTOVA