Un fenomen rar în Moldova. A nins cu zăpadă portocalie în sudul țării

Locuitorii din sudul țării au fost surprinși în această dimineață de culoarea neobișnuită a zăpezii. Aceștia au observat că stratul de zăpadă, de obicei alb, are o nuanță portocalie. Același fenomen a fost observat și în România, la Galați.

Același fenomen a fost observat și în Taraclia, iar departamentul de Urgență din Taraclia a anunțat pe pagina sa de facebook că a măsurat fundalul radioactiv ca urmare a precipitațiilor sub formă de zăpadă galbenă. Potrivit măsurătorilor făcute de Dozimeter-Radiometer Terra MKS-05, fondul radioactiv a fost de 0,17 mSv. pe când norma este de 25.

Meteorologii români susțin că, nuanța portocalie este cauzată de un ciclon care se manifestă în nordul Africii şi peste Marea Mediterană. Acesta a râspândit la mari distanţe praful saharian, curenţii aducându-l în special deasupra Turciei şi în zona de nord vest a Mării Negre, scrie Mediafax.

Fenomenul foarte rar se produce frecvent în munţii Alpi, vestul şi centrul continentului european fiind în calea curenţilor de aer care vin din Africa.

Sursa: TV8