Grijă faţă de copiii cu nevoi speciale

La o expoziţie naţională împreună cu Monica Babuc, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării

A trecut mai mult de un deceniu şi jumătate de când un grup de părinţi cu copii cu deficienţe fizice s-a adresat Cristinei Arabadji, directoarea Instituţiei publice „Centrul raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia”, cu rugămintea ca în cadrul acestei instituţii să fie organizate activităţi şi pentru copiii cu nevoi speciale.

Constituirea Asociaţiei obşteşti „Alături de Ei”

Directoarea a promis că va înfiinţa o asociaţie obştească a copiilor şi adolescenţilor cu nevoi speciale. Inițiativa a reuşit şi, astfel, organizaţia nonguvernamentală „Alături de Ei” şi-a început activitatea.

Destul de repede, în anul 2003, a fost câştigat primul proiect finanţat de o fundație din Olanda, datorită căreia au fost procurate o unitate de transport, un set de calculatoare şi mobilă pentru amenajarea unei săli în care copiii pot învăţa să confecţioneze diferite lucruri.

Proiectul a avut o perioadă de implementare de un an. Cristina Arabadji a făcut însă, tot posibilul ca instituția să activeze în continuare. Iată de ce până astăzi tinerilor cu nevoi speciale au posibilitatea să-și demonstreze talentul, participând la numeroase expoziţii raionale şi naţionale, unele chiar cu vânzare.

Întrebată despre ultimul proiect realizat de Asociaţia obşească „Alături de Ei”, directoarea Centrului de creaţie a copiilor şi adolescenţilor din oraşul Cimişlia a vorbit despre proiectul „Şanse egale pentru toţi copiii”.

Condiţii bune pentru odihnă activă

Graţie implementării acestui proiect, s-a reuşit amenajarea unui spaţiu de odihna activă a acestor tineri. Este vorba de deschiderea unui cerc de şah şi jocul de dame. De asemenea, a fost deschisă o sală în care a au fost insatalate două aparate pentru gimnastica curativă, două mingi mari, două mingi mici şi trei discuri rotative.

Cristina Arabadji, directoarea Centrului raional de creaţie a copiilor şi adolescenţilor Cimişlia

„Dacă, în prima etapă a proiectului „Şanse egale pentru toţi copiii”, a fost pregătit spaţiul pentru odihna activă a persoanelor cu deficienţe fizice, la cea de a doua etapă copiii s-au bucurat din plin de crearea condiţiilor. Am angajat un profesor care predă lecţii de şah şi de jocul de dame, salarizarea acestuia fiind asigurată de instituţia noastră. În zilele de luni, miercuri şi vineri, cu începre de la ora 13.00 până la ora 16.15, copiii, fiind grupaţi în funcție de vârstă, sunt instruiţi cum să practice aceste două probe sportive”, ne-a spus Cristina Arabadji.

Membrii Asociaţiei obşteşti „Alături de Ei” au făcut un schimb de experienţă cu semenii lor de la Centrul de creaţie a copiilor „Luceafărul” din oraşul Basarabeasca – au organizat două competiţii la şah. „Copiii din Cimişlia au rămas entuziasmaţi de acest schimb de experienţă. Şi char dacă în timpul competiţiilor unii au câştigat, iar ceilalți au pierdut, cel mai important este că asemenea evenimente îi motivează pe discipolii mei să avanseze în studierea acestor genuri de sport intelectual”, ne-a spus antrenorul Victor Taiban.

O altă excursie  de neuitat a fost în municipiul Chişinău, unde copiii cu nevoi speciale au vizitat Şcoala sportivă specializată de şah nr. 7, dar şi Federaţia Naţională de Şah. Ghidaţi de secretarul general al acestei instituţii sportive, Valeriu Coadă, oaspeţii din sudul republicii au aflat multe lucruri interesante din lumea acestui joc, au fost încurajaţi să-l practice pentru a concura de la egal la egal cu semenii lor din întreaga ţară.

Săptămâni ale uşilor deschise

Anual, la 3 decembrie, marcăm Ziua internaţională a persoanelor cu nevoi speciale. În mod tradiţional, cu această ocazie, Asociaţia obştească „Alături de Ei” organizează Săptămâna uşilor deschise. Scopul principal activităţilor constă în integrarea socială a acestor persoane, care au vârste cuprinse între 7 şi 31 de ani. A urmat o călătorie la Chişinău pe parcursul căreia copiii şi tinerii cu nevoi speciale au vizitat Biblioteca publică „Bogdan Petriceicu Hasdeu”. De asemenea, ei au rămas încântaţi de exponatele Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală, dar şi de animalele de la Grădina Zoologică.

 Ion CIUMEICĂ