Investiții japoneze în sistemul medical din sudul țării

Spitalul Raional Cahul, alături de alte trei instituții medicale din țară, vor beneficia de un program de granturi din partea Guvernul Japoniei, în cadrul programului „KUSANONE”. În acest sens, la 6 martie, a fost semnat contractul de acordare a asistenței financiare nerambursabile, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Prezentă la eveniment, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a mulțumit oficialilor japonezi pentru contribuția pe care au adus-o sistemului de sănătate și a exprimat încrederea că parteneriatul dintre ambele țări va avea un impact pozitiv asupra calității serviciilor medicale prestate populației și îmbunătățirii sistemului medical din țara noastră.

La rândul său, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, a menționat că Guvernul Japoniei, în cadrul Programului de granturi pentru proiectele securității umanitare „KUSANONE”, va sprijini în continuare eforturile autorităților de a moderniza baza tehnico-materială a instituțiilor medicale.

Astfel, instituțiile medicale selectate, vor beneficia de dotări cu echipament medical, pentru utilarea și amenajarea laboratoarelor pentru analize, echipament de instruire privind acordarea primului ajutor, echipament performant pentru centrul de referință în colposcopie din cadrul unității de coordonare a screening-ului cancerului de col uterin.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale menționează că, pe parcursul a 10 ani de colaborare, sistemul sănătăţii din Republica Moldova a beneficiat de asistenţă din partea Guvernului Japoniei, în cadrul Programului „KUSANONE”, până în prezent fiind implementate o serie de proiecte în valoare totală de 2.875.445 de dolari SUA, în cadrul instituţiilor medicale raionale și municipale.

Sorina REMENTOVA