Drepturi sociale pentru toți! Un element de bază al unei societăți sănătoase

Anul 2018 este unul foarte important pentru municipiul Cahul. Orașul a fost desemnat, pentru a doua oară, Capitala Națională a Tineretului. Ceremonia de inaugurare a avut loc la finele lunii februarie. Acest titlu presupune în sine desfășurarea mai multor acțiuni de tineret și pentru tineret pe parcursul anului, dar și un suport financiar din partea autorităților centrale în valoare de un milion de lei.

„Faptul că anume Cahul a fost ales din nou „Capitala Tineretului” denotă că tinerii din acest oraș sunt ambițioși, motivați și plini de idei, iar acest lucru nu poate decât să bucure”, a declarat secretarul de stat Radu Rebeja, în debutul evenimentului. De asemenea, demnitarul a subliniat importanţa deținerii titlului de „Capitala Tineretului”, menţionând că noul statut va aduce o mai mare vizibilitate municipiului Cahul în plan național, dar şi noi angajamente.

Una din activitățile de început a fost un atelier de instruire dedicat reprezentanților autorităților publice locale, organizațiilor de tineret și tinerilor înșiși. În cadrul acestui atelier a fost abordată tema: „Accesul tinerilor din grupurile defavorizate la drepturile sociale”.

Formatori ai cursului au fost Alexandru Zubco, reprezentant al Oficiului Avocatul Poporului, Nonna Mihalcean, reprezentant al A.O „Anima” din municipiul Bălți, și Stefan Manevski, reprezentant al Consiliului Europei, Departamentul tineret.

„Proiectul „Cahul – Capitala Națională a Tineretului” este unul foarte important pentru orașul nostru,acesta încă o dată subliniază că atunci când vorbim despre Cahul, capitala de sud, nu este doar un concept fără substanță. Recunoașterea și câștigarea de către municipiul Cahul a acestui proiect înseamnă recunoașterea orașului Cahul ca centru economic, social și, mai mult, un centru al tinerilor, un centru educațional. Pe parcursul acestui an sunt foarte multe activități planificate, activități care  se regăsesc într-un plan comun elaborat de către ONG-urile de tineret, grupurile neformale de tineri din Cahul și, bineînțeles, se încadrează în strategia noastră de tineret.

Unul dintre obiectivele noastre prin acest proiect este nu doar de a mobiliza organizațiile de tineret, dar și de a anima viața tinerilor prin foarte multe activități pentru foarte multe grupuri țintă, cum ar fi tineri care au preferințe pentru activități sportive sau pentru activități culturale. Urmează să acordăm foarte multă atenție la organizarea grupurilor de tineret, la asocierea lor, identificarea unor mini-proiecte pe care sunt acestea capabile să le implementeze. Vom implica tineri din diferite centre raionale în activitățile noastre și vreau să menționez că acest proiect nu putea să fie implementat fără implicarea societății civile, a tinerilor, dar și a autorităților centrale, a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care ne-a susținut financiar”, a declarat Nicolae Dandiș, edilul-șef al municipiului Cahul.

În cadrul cursului, Stefan Manevski, reprezentant al Departamentului tineret de la Consiliul Europei, a prezentat recomandările ENTER privind accesul tinerilor la drepturile sociale și rolul actorilor naționali în asigurarea drepturilor sociale ale tinerilor dezavantajați. Recomandările au fost formulate prin prisma experienței europene și au la bază exemple de proiecte implementate de diverse organizații de tineret în parteneriat cu APL.

Nonna Mihalcean de la Asociația Obștească „Anima” Bălți și Alexandru Zubco le-au demonstrate participanților prin metode practice importanța drepturilor sociale pentru toți, dar mai ales pentru persoanele din grupurile defavorizate.

Cursul de instruire a fost organizat de A.O. „Perspectiva” cu suportul financiar al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și face parte din cadrul proiectului „Cahul – Capitala Tineretului 2018”.

Municipiul Cahul a fost desemnat Capitala Tineretului 2018 pe 12 august anul trecut, în cadrul evenimentului Ziua Internațională a Tineretului, marcat la Varnița. Programul „Capitala Tineretului” reprezintă o iniţiativă preluată din experienţa Forumului European de Tineret şi presupune selectarea unei localităţi din Republica Moldova, în cadrul căreia, pe parcursul unui an, sunt concentrate activităţile de tineret ale autorităţilor publice locale, ONG-urilor regionale şi naţionale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale autorităților publice centrale. Programul are ca misiune asigurarea creării oportunităţilor de dezvoltare multilaterală a tinerilor în vederea participării active a acestora în viaţa economică, socială şi culturală a ţării, dar și dezvoltarea localităților prin implicarea tinerilor.

Sorina REMENTOVA