BC „Gama-Sind” Cahul continuă lupta pentru medalii

În Campionatul Republicii Moldova la baschet masculin, Divizia Naţională, s-a încheiat returul. În această lună, s-a intrat în faza play-off, în care numai  patru cele mai puternice echipe continuă lupta pentru medalii. Printre acestea se numără şi Baschet club „Gama-Sind” din municipiul Cahul.

Chiar dacă baschetbaliştii din sudul ţării întâmpină, în timpul de faţă, anumite probleme legate în special de schimbarea de generaţii în lot, ei se ţin tare şi au o evoluare destul de bună. Voi aminti aici numai un singur fapt – în iarnă, BC „Gama Sind” Cahul a devenit deţinătoare a Cupei Republicii Moldova, după ce s-a impus, într-un meci de infarct, cu scorul de 66:65, în faţa liderei incontestabile a actualei ediţii a campionatului, Baschet club din municipiul Bălţi.

O comportare stabilă au avut cahulenii pe parcursul turului şi returului din cadrul ediţiei 2017-2018 a competiţiei naţionale. După disputarea celor opt partide prevăzute de program, ei au acumulat 12 puncte din 16 posibile, situându-se pe locul trei.

Aceasta le-a permis să acceadă în etapa următoare, cea a semifinalelor, în care BC „Gama-Sind” o are ca adversară pe deţinătoarea locului doi – Şcoala sportivă „Speranţa” din capitală.

La 4 martie, în Chişinău, a avut loc primul meci dintre cele două formaţii. A fost o partidă care a ţinut cu sufletul la gură întreaga asistenţă. E destul să spunem că după primele două reprize scorul era egal: 50 la 50. Dar în debutul celei de a doua jumătăţi a întâlnirii oaspeţii s-au dezlănţuit în atac şi au încheiat favorabil repriza a treia cu scorul de 25 la 12.

Şi chiar dacă gazdele au depus eforturi considerabile pentru a salva rezultatul, aceasta nu le-a reuşit, arbitrii Andrei Bostan, Vlad Rotaru şi Andrei Talmazan fixând victoria, pe muchie de cuţit, a oaspeţilor, cu scorul general de 86 la 85.

Plin de dramatism a fost şi următorul meci, susţinut, tot la Chişinău, duminica trecută. După prima jumătate a jocului, cahulenii conduceau cu 47 la 46. Ei au evoluat foarte bine şi în repriza a treia, în care s-au impus cu 23 la 15. Dar oaspeţii au ratat sfârşitul. Obosiţi peste măsură, ei au cedat până la urmă cu scorul general de 81 la 84.

Astfel, după două partide disputate, scorul a devenit egal – 1:1.

Mâine, cu începere de la ora 13.00, în sala Şcolii sportive nr.1 din municipiul Cahul, va avea loc următoarea întâlnire din cadrul fazei play-off cu participarea echipelor BC „Gama-Sind” şi ŞS „Speranţa” Chişinău.

Dreptul de a evolua în finala mare îl va obţine formaţia care va înregistra trei victorii.

Ion Ciumeică