La Cahul va fi deschis un Fab Lab

Impactul tehnologiei informaţiei asupra societăţii s-a dovedit a fi unul deosebit de rapid şi profund. Tendințele comunității trec spre etapa de globalizare a pieței și, în același timp, cerințele grupurilor comunității se modifică în funcție de schimbările parvenite pe plan mondial.

„Municipiul Cahul fiind unul dintre cele mai mari oraș din sud, își propune să exceleze din toate punctele de vedere. Consiliul Raional Cahul, împreună cu Biblioteca pentru Copii „Grigore Vieru”, prin Programul NOVATECA, își propune  să susțină comunitatea pentru o dezvoltare multilaterală a generației tinere, dar și ca facilitator al dezvoltării profesionale comunitare. Biblioteca fiind un centrul comunitar deja existent, trebuie să-și ajusteze serviciile astfel ca cererea și oferta să fie echilibrată prin consolidarea inițiativei de dezvoltare deja existentă și crearea unui spațiu inovativ comunitar. Raioanele Cahul, Ungheni și Drochia au fost selectate pentru a  deveni Centre Inovaționale Comunitare preconizate pentru a fi deschise publicului larg în luna aprilie a anului curent. Suntem mândri de atragerea comunității  Fab Lab-urilor (fabrication laboratory) și în municipiul nostru”, a menționat Natalia Lupu, directoarea Bibliotecii pentru copii „Grigore Vieru”   din Cahul.

Fab Lab Cahul are misiunea de a funcționa în calitate de catalizator al inovației și colaborări tuturor celor interesați de fabricația digitală.

„Vom oferi utilizatorilor posibilitatea de a realiza aproape orice prototip în acest laborator, putând fi folosite imprimante 3D, echipamente de gravare/taiere cu laser, mașina de brodat programabilă și Robotica. Misiunea noastră este de a oferi accesul la instrumentele și cunoștințele noastre pentru a educa, a inova și a inventa prin folosirea tehnologiilor și fabricarea digitală pentru a permite celor interesați oportunității de îmbunătățire a vieții. Organizațiile comunitare și instituțiile de învățământ sunt beneficiarii noștri primari”, a mai adăugat Natalia Lupu.

Sorina REMENTOVA