În raionul Cahul va fi deschis un Centru de Tineret

Raionul Cahul, alături de alte 10 raioane din țară, va beneficia de deschiderea unui centru de tineret. În acest sens, la 13 martie, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, și președintele raionului Cahul, Ion Groza, au semnat un acord bilateral privind dezvoltarea Centrului de Tineret, care va susține tinerii prin dezvoltarea activităților de consiliere, de educare, de orientare profesională, de mentorat, de petrecere a timpului liber, precum și a multor altor activități de care tinerii din raion sunt preocupați.

Pentru dotarea centrelor, a fost achiziționat mobilier și echipament în valoare de cinci milioane de lei, iar pentru dezvoltarea serviciilor de tineret sunt planificate anual câte opt milioane de lei, transmite IPN.

Monica Babuc a spus că, frecventând aceste centre, tinerii vor avea posibilitatea să participe activ la viața socială a comunităților din care fac parte, vor fi încurajați să se dezvolte profesional.

„Nu știu dacă există ceva mai important decât scopul pe care îl urmărim acum: tinerii noștri să-și găsească rostul în Republica Moldova. Or, deschiderea Centrelor de Tineret în alte 11 raioane oferă noi perspective pentru sporirea nivelului de activism civic, extinderea serviciilor de educație non-formală și dezvoltarea activităților de educare, de consiliere, de promovare a modului de viață sănătos în  rândul tinerilor”, a declarat ministrul Babuc.

Prin intermediul programului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va acorda autorităților publice locale de nivelul II suport pe trei dimensiuni: dezvoltarea profesională a resurselor umane din cadrul centrelor de tineret (manageri și specialiști în lucrul de tineret), suport pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a centrelor de tineret (echipament IT și mobilier destinat dotării Centrelor de Tineret) și sprijin financiar in vederea dezvoltării Programelor raionale/municipale de granturi pentru inițiativele/proiectele de tineret ale organizațiilor de tineret și grupurilor de inițiativă ale tinerilor.

Cele unsprezece raioane unde vor fi deschide centre de tineret sunt: Cahul, Criuleni, Fălești, Florești, Glodeni, Leova, Nisporeni, Ocnița, Râșcani, Rezina și Strășeni. În noiembrie anul trecut, astfel de acorduri au fost semnate cu nouă raioane: Dubăsari, Edineţ, Hâncești, Orhei, Soroca, Ungheni, Anenii Noi, Cimișlia și Sângerei.

Semnarea acordurilor a fost realizată în contextul implementării Programului de Dezvoltare a Centrelor de Tineret pentru anii 2017-2021, al cărui scop este consolidarea capacităţilor instituţionale care ar permite dezvoltarea şi extinderea teritorială a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul de tineri beneficiari.

Sorina REMENTOVA