Atleţii de la Lipoveni, Cimişlia, au devenit campioni naţionali

Conform unei bune tradiţii stabilite de mai multă vreme, luna februarie a acestui an s-a dovedit a fi una „fierbinte” graţie organizării, de către Federaţia de Atletism din Republica Moldova, a ediţiei ordinare, a XXVII-a, a Campionatului  naţional în sală şi în aer liber.

După cum ne-a informat Gheorghe Rusu, directorul Liceului internat cu profil sportive din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia, aceste concursuri au drept scop verificarea rezervelor sportive la etapa respectivă de pregătire. Un alt obiectiv este întocmirea şi aprobarea listelor nominale ale echipelor care vor participa la competiţiile internaţionale ale ţărilor balcanice, ce vor avea loc în capitala Bulgariei, Sofia.

Primii au intrat în luptă seniorii şi juniorii născuţi în anii 1999-2000. Proba de concurs 2000 de  metri cu obstacole i-a adunat pe cei mai puternici atleţi din ţară, cum ar fi multiplul campion naţional Nicolae Garbuşco din Tighina, juniorii Roman Creşciuc din Bălţi şi Daniel Dronic de la Lipoveni.

Primul dintre cei sus-menționaţi a învins în clasamentul general, iar lupta pentru titlul de campion la juniorii categoriei întâi de vârstă a fost decisă de ultimii doi. După o cursă destul de aprigă, a fost necesară utilizarea fotofinişului, pentru a determina învingătorul. Astfel, s-a demonstrat că a învins reprezentantul raionului Cimişlia.

Amintim cititorilor că Daniel Dronic este originar din comuna  Ialpujeni, raionul Cimişlia, actualmente el fiind elev al clasei a XI-a la Liceul internat cu profil sportiv din Lipoveni.

Trebuie de spus că Daniel a devenit posesor a trei medalii:  de aur – la juniori pe distanţa de 2000 de metri cu obstacole; de argint la seniori şi juniori la aceeaşi probă; de bronz – la juniori proba alergări pe distanța de 3000 de metri.

Un alt elev de la instituţia de învăţământ respectivă, Dumitru Mititelu, a devenit,  pentru prima dată, campion naţional la aruncarea suliţei.

Două medalii a obținut şi Valeria Capmare, elevă a Liceului internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, care la distanţa de 2000 de metri cu obstacole a ocupat locul trei la general şi locul doi la juniorii născuţi în anii 1999-2000.

Gheorghe Rusu a precizat că Dumitru Mititelu şi Valeria Capmare sunt mai mici decât concurenţii lor, dar au fost admişi la concurs de Federaţia de Atletism din Republica Moldova graţie nivelului înalt de pregătire la etapa respectivă.

x                                 x                               x

Tot  luna trecută, după un interval de două săptămâni, a urmat o nouă competiţie a atleţilor din ţara noastră.

Potrivit sursei citate, aceasta a fost încă o etapă a Campionatului  naţional, la care au participat juniorii din următoarele categorii de vârstă: a doua şi a treia, adică sportivii născuţi în anii 2001-2002 şi 2003-2004.

Şi de această dată ne-a bucurat cu o evoluare deosebită Dumitru Mititelu, elev la Liceul internat cu profil sportiv Lipoveni, care, la proba de aruncare a suliţei, a urcat pe cea mai înaltă treaptă de premiere, devenind astfel campion naţional. Tânărul atlet este originar din satul Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, şi actualmente îşi face studiile la instituţia respectivă din Lipoveni.

Colegul său de echipă, Cristian Cecoi, la aceeaşi disciplină sportivă, s-a mulţumit cu locul trei.

Titlul de  campioană a Republicii Moldova, la proba de 2000 de metri cu obstacole, i-a revenit Valeriei  Capmare, despre care am pomenit mai sus.

O altă elevă de la Lipoveni, Cristina Barbă, a sosit la finiş a treia, pe aceeaşi distanţă.

Printre premiante s-a numărat şi Nicoleta Mereacre, tot de la Lipoveni, care a ocupat locul doi la proba de 60 de metri garduri.

„Deşi nu au urcat pe treapta de premiere, a declarat directorul Liceului internat cu profil sportiv din comuna Lipoveni, raionul Cimişlia, merită atenţie şi evoluţiile discipolilor noştri Stelian Gherman (pe distanţa de 200 de metri) şi Alina Chihai, la  400 de metri”.

Gheorghe Rusu a mai specificat că rezultatele demonstrate de tinerii atleţi de la instituţia pe care o conduce sunt promiţătoare pentru starturile care vor urma în primăvara şi vara acestui an. Este vorba de concursurile de selectare pentru diverse competiţii internaţionale, cum ar fi campionatele mondiale, europene şi balcanice  pentru juniorii din prima şi a doua categorie de vârstă, adică de 18-19 ani şi, respectiv, 16-17 ani.

În încheiere, menţionăm că la pregătirea sportivilor de la Liceul internat cu profil sportiv Lipoveni, raionul Cimişlia, au  contribuit  antrenorii Gheorghe Rusu, Valeriu Lebedev, Ion Lupuşor, Valeriu Scrob şi Vladislav Cobzac.

Ion Ciumeică