Campania socială„Bunicii grijulii” va asigura securitatea copiilor

Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, povesteşte despre campania socială „Bunicii grijulii”
Foto de Ion Jalbă

Colaboratori ai inspectoratelor de poliţie, conducători ai autorităţilor publice locale de nivelurile unu şi doi, oameni de vârsta a treia din patru raioane ale Republicii Moldova – Basarabeasca, Ialoveni, Hânceşti şi Cimişlia – s-au întrunit, săptămâna trecută, la Casa de cultură din oraşul Cimişlia, pentru a discuta despre implicarea cât mai activă în Campania de interes social cu genericul „Bunicii grijulii”, care se presupune a fi lansată în primăvara anului curent.

După cum avea să menţioneze din capul locului Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, prin activităţile preconizate în cadrul Campaniei „Bunicii grijulii” se doreşte atingerea a două scopuri: unul – de a proteja copiii de vârstă preşcolară şi şcolară în timpul traversării străzilor din vecinătatea instituţiilor de învăţământ, altul – de a familiariza generaţia tânără cu regulile de comportament pentru siguranţa personală.

Vorbind despre strategia comunitară a acestei campanii, Gheorghe Cavcaliuc a spus că ea „urmăreşte implicarea tuturor vârstnicilor pentru îngrijirea tinerei generaţii, şi anume îndeplinirea unor prime obiective, precum: protejarea copiilor în drumul lor spre şi de la şcoală sau grădiniţă şi prevenirea accidentelor rutiere; promovarea unui mod de viaţă sănătos; promovarea activismului generaţiei a treia  pentru a-şi folosi eficient experienţa de viaţă în obţinerea siguranţei celor mici”.

La şedinţa de la Casa de cultură din oraşul Cimişlia s-a specificat că „Bunicii grijulii” reprezintă o activitate umanitară iniţiată de poliţia din ţara noastră în parteneriat cu administraţia publică locală şi cu societatea civilă.

Aceasta nu este o invenţie a Inspectoratului General de Poliţie, campania având la bază o bogată experienţă de două decenii, care este practicată în mai multe oraşe din nordul Italiei şi care a fost studiată minuţios de către reprezentanţii organelor de interne din Republica Moldova.

Participanţii la întrunire au discutat o serie de detalii referitoare la ordinea de zi. Bunăoară, se doreşte participarea benevolă la campania „Bunicii grijulii” a bătrânilor activi, cu responsabilitate civică înaltă, care nu sunt indiferenţi, care au nepoţi şi vor să se implice pentru a sprijini şi a proteja copiii noştri.

Proiectul prevede, spre exemplu, prezenţa persoanelor în etate la trecerile de pietoni din preajma instituţiilor preuniversitare şi preşcolare de învăţământ, pentru a ajuta copiii să traverseze străzile.

Deşi se află încă la etapa de consultare cu toate persoanele interesate de buna desfăşurare a campaniei sociale „Bunicii grijulii”, procesul are semne de reuşită. Drept dovadă servesc părerile cetăţenilor, care sunt pozitive şi confirmă dorinţa lor de a contribui plenar la  asigurarea securităţii copiilor în trafic.

Iată, de pildă, ce apel a lansat unul dintre participanţii la întâlnirea de la Casa de cultură din oraşul Cimişlia, Ion Luţă, viceprimarul comunei Cărpineni din raionul Hânceşti: „Îndemn toţi pensionarii să se implice în acest proiect, pentru a proteja şi a oferi siguranță copiilor noştri. E bun pentru bunici, pentru ca să nu stea acasă, în singurătate, dar să aibă ocupaţie”.

Ion CIUMEICĂ