Nicolae Dabija a lansat un nou volum de proză la Cimișlia

   Lansarea noii culegeri de proză a scriitorului Nicolae Dabija, „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine!”, la Liceul teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia, a avut un profund caracter simbolic, fiindcă evenimentul a avut loc în ajunul Dragobetelor, sărbătoarea tuturor românilor cuprinşi de fiorul dragostei.

Coperta cărţii

  În debutul manifestării, numeroasa asistenţă prezentă în sala de festivităţi a Liceului teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia l-a felicitat pe oaspetele de la Chişinău, prin aplauze furtunoase, cu prilejul conferirii unui nou titlu onorific – cel de membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere de la Paris.

„La Cimişlia vin ca acasă, a declarat, la începutul discursului său, Nicolae Dabija. Fiindcă această localitate este dragă inimii mele: aici am absolvit Şcoala medie nr.1, în instituţia dumneavoastră am organizat lansarea romanului „Tema pe acasă”, care s-a dovedit a fi de bun augur, suportând opt ediţii, în diferite limbi, cu un tiraj de peste 60 de mii de exemplare. În acest oraş i-am avut în calitate de profesori pe minunaţii oameni Vera Alexandreanu, Elpidifor Pamfil, Ion Mihailov, Iacob Pavloţchi, Pavel Alexandreanu…”.

 Prozatorul nu a făcut o prezentare o noii sale lucrări, menţionând doar că este o culegere de nuvele, o culegere de romane.

  În schimb, elevii, dirijaţi de profesoarele de limba şi literatura română Nina Nenescu şi Valentina Caragea, s-au încadrat activ în diverse activităţi inspirate din  cartea analizată.

  Astfel, au fost organizate câteva jocuri de rol: Vlada Tomescu şi Sergiu Achiruş, elevi în clasa a XI-a „B”, au prezentat bucăţile literare „Dialog” şi „De vorbă cu Oana”; Mariana Chele şi Ion Eni, din cl. XI-a „A”, au înscenat un episod din opera de bază „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine!”; Anastasia Comerzan şi Mihai Bazatin, cu alţi colegi din clasa a XI-a „B” s-au referit la nuvela „SMS-uri nerecepţionate”.

  Nu a lipsit nici muzica. Mai întâi, un  grup de elevi din clasa I, sub conducerea învăţătoarei Ana Aramă, au interpretat cântecul „Cartea”, după care Solvita Grîu şi Maria Axenti (ambele din clasa a X-a „A”) au delectat publicul cu două melodii – „De dragoste” şi „Baladă”, pe versurile lui Nicolae Dabija.

  Cu recenzii, aprecieri, impresii despre cartea „Te blestem să te îndrăgosteşti de mine!” au venit în faţa audienţei Diana Fiodorov, Ana Ciobanu, Marina Cebanu (tustrele eleve în clasa a XII-a „B”), Iana Leorda din clasa a XII-a „A”, Vlada Tomescu şi Ana Sandulova (ambele eleve în clasa a XI-a „B”), Adriana Vulpe din clasa a XI-a „A” şi Marina Cobîleanschi din clasa a VIII-a „A”.

Tinerii şi tinerele au adresat mai multe întrebări, la care Nicolae Dabija a dat răspunsuri detaliate. Într-un moment de sinceritate, scriitorul a recunoscut: „Este ca şi cum am trăit, astăzi, încă o dată adolescenţa”.

Printre vorbitori s-au numărat şi adulți, cum ar fi: Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia; Valeriu Borsan, poet cu deficienţe vizuale din România; Anastasia Balmuş, preşedinta Asociaţiei obşteşti „Societatea istorică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Parascovia Colţa, veterană a muncii pedagogice.

Nicolae Dabija a oferit în dar bibliotecii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia un set de cărţi proprii în limbile română, spaniolă, engleză şi franceză cu autografele autorului în versuri, precum şi un CD cu vocea sa.

  Lansarea cărţii „Te blestem să te îngrădosteşti de mine!” s-a încheiat cu oferirea de autografe tuturor doritorilor.