Aleșii locali cer ajutor de la primul ministru

Salariile mici, dar și hărțuirea din partea organelor de drept și a inspectorilor fiscali sunt doar câteva din motivele care îi determină pe specialiștii din administrația publică locală să plece din acest domeniu. Declarația aparține președintelui Congresului Autorităților Locale din Moldova și primarului satului Selemet, Tatiana Badan, la întrunirea primarilor cu premierul Pavel Filip.

„Toți pleacă din APL. Noi nu prea reușim să găsim astăzi profesioniști să-i încurajăm să lucreze în domeniul APL. Sunt problemele sistemului nostru care tot îl așteptăm să fie reformat, descentralizat și care ar oferi mai multe mecanisme pentru a dezvolta serviciile locale la nivel local”, a menționat Tatiana Badan.

Lipsa specialiștilor în domeniu nu este singura problemă cu care se confruntă reprezentanții Administrației Publice Locale.

„Veniturile locale de la an la an cresc, chiar dacă politicile centrale admit niște modificări la lucrătorii din cultură, personalul auxiliar din primării, aceste venituri, fiind diminuate de la an la an, nu acoperă aceste necesități”, a adăugat Nicolae Tudoreanu, primarul satului Feștelița, Ștefan Vodă.

La rândul său, premierul susține că știe despre problemele financiare din domeniu, însă recunoaște că, deocamdată, este greu să fie identificate soluții concrete pentru rezolvarea acestora. În acest sens, Filip a propus crearea unei platforme unice de comunicare între autorități.

„Problemele sunt acumulate pe parcursul anilor, noi cu toții le cunoaștem, dar nu o să putem să le rezolvăm imediat pe toate. Este bine să existe și o altă platformă, un grup de lucru care să se întrunească de două ori pe zi dacă trebuie, astfel încât să găsim soluții la problemele pe care ne frământă”, a afirmat Pavel Filip.

Filip a îndemnat primarii să semnalizeze problemele pe care le au grupului de lucru creat pentru a găsi soluții de rezolvare a acestora. Precizăm că în Republica Moldova sunt aproximativ 900 de primării.